Én a Nő, a naturnő

Közel négy hónapja élek szinte teljesen kozmetikumok nélkül, állapotom neve: naturnő. A drogériák elkerülését kényszer szülte, ugyanis kiderült, hogy ún. kozmetikai allergiám van, aminek hivatalos neve az, hogy kontaktallergia. Elmesélem, milyen így az élet. (Végülis miért ne turnéznék  a legbénább kínjaimmal.)

Augusztus végén kiütések jelentek meg rajtam, az akkori állapotom eléggé kétségbeejtő volt. A háziorvosom egyből szakorvoshoz küldött, az éppen nálam lévő bátyám meg fapofával közölte, hogy ez szerinte kanyaró. Kemény szavak ezek a magamfajta hipochondernek. A bőrgyógyász, miután tisztes távolból rám nézett, azt mondta, hogy ez allergia lesz, és tünetileg kezelt (üdv. a magyar egészségügyben). A tünetek eltűntek, majd újra megjelentek, ezért feladva a TB-alapú kivizsgálást magánrendelést kerestem (üdv. Skandináviában). Konzultáció és egyebek után az orvosommal közösen megegyezve az epicután teszt elvégzése mellett döntöttünk. Ez azt jelenti, hogy a hátadra ragasztanak egy rakat tapaszt, ami allergéneket tartalmaz (fémek, illatanyagok, tartósítószerek, stb.), ez ott marad pár napig, az eredményt, vagyis a reakciókat pedig egy héten keresztül minden nap leolvassák. Kellemes egy helyzet, pl. nem érheti ez idő alatt a hátadat víz, a tapaszokat meg még jól leragasztják leukoplaszttal is, nehogy leessenek. Ha eddig nem viszkettél, akkor ettől biztosan fogsz. Ennek köszönhetően az ember a legváratlanabb pillanatokban kezd el szentségelni, és titkon arról ábrándozik, hogy valaki jól megvakarja a hátát.  Az orvosom, aki egy skandináv szemléletű, nagyon korrekt orvos, és aki sokat segített a helyzetem kezelésében és elfogadásában, azt mondta, hogy fejben dől el, kibírjuk-e. Mert van más választásunk, doktornő? Nincs. (válaszoltam meg magamnak a kérdést)

teszt

Ez mind ott van a hátadon, jó, mi?

Ha ez nem lenne elég, akkor még ott van bónuszként, hogy a kivizsgálás alatt kerüld el azokat az élelmiszereket, amik emelhetik a hisztaminszintet. Semmi különös, csak nem lehet enni – többek között – paradicsomos dolgokat, gombát, sajtokat, citrusokat, csokit, szalámikat és sonkákat, nem ihatsz alkoholt, kávét sem ajánlott, meg még dióféléket és élesztős dolgokat sem. Lehet enni viszont húst, zöldségeket és hüvelyeseket. Meg rizst és friss tejtermékeket is.

Az egy hétig tartó tesztelés eredménye az lett, hogy allergiás vagyok három olyan tartósítószerre is, amelyek főleg kozmetikumokban fordulnak elő, de közülük kettő az ultrahangos zselé összetevője is lehet.

Eleinte a tünetek, utána pedig a kivizsgálás miatt kaptam azt az instrukciót, hogy akkor lehetőleg kerülni kellene a kozmetikumok használatát. Én nem vagyok az a nő, aki privát kozmetikai szalont rendez be a fürdőszobájában, de azért igencsak lecsupaszítva éreztem magamat, amikor ott álltam a mindössze három darabos készletemmel: egy darab gyógyszertári fürdetővel, egy gyógyszertári testápolóval és egy hintőporral. Mivel viszont mindig igyekszem a történések jó oldalát nézni, így pár nap után megállapítottam, hogy ennek a naturnőségnek is vannak ám előnyei:

 • a fürdőszobai készletem kb. havi ezer forintból megoldható (a megspórolt összegből Izlandra megyek backpackerkedni)
 • a reggeli és esti rutin ideje nagyon rövid
 • utazáshoz nem kell magammal vinnem egy óriási neszesszert
 • most nagyon könnyen ki tudok lépni az ún. fogyasztói társadalomból, nem hatnak rám a reklámok, egyszerűen leszarom, hogy mitől lehetnék ránctalan vagy csillogóbb szemű, hogy is mondjam, nem vagyok már célközönség
 • pontosabb képem van magamról, a test jelez, és az, hogy ilyen formában semmit nem teszek azért, hogy jobban nézzek ki, vagy jobban érezzem magamat, segíti önmagam elfogadását, nem mintha ezzel komolyabb problémáim lennének
 • több időt és energiát szánok a belső karbantartásra, mivel nekem most ezt maradt: étkezés, folyadékbevitel, alvás, pihenés, ilyenek

Eszembe jutottak a béna női magazinos tippek, melyekben azt tanácsolják, hogyha rossz passzban vagy, akkor egyél csokit, vagy menj el egy menő kozmetikai kezelésre. Én elég rossz passzban voltam, de egy menő kozmetikai kezelés simán kicsinálhatott volna, így csak egy tányér krumplifőzelékkel vigasztalódhattam. Vagány dolog ilyenkor vendégségbe vagy céges vacsorára is menni. (Egy pohár bort? Nem kérek. Egy jóféle kézműves sört? Nem, kösz. Frissen facsart narancslevet? Nem. Forrócsokit? Nem. Akkor mit hozzak? Egy pohár vizet. Biztos? Igen, egészen biztos.)

Egyébként két hétig bírtam a gyógyszertári fürdetővel való hajmosást, a dzsuvás és száraz haj tényleg elvette az életkedvemet, van, ami nekem is sok, ezért végül úgy döntöttem, hogy merész leszek, és visszatérek a normális hajápolószerekhez, így a készletem három helyett már öt termékből állt.

Az én gyenge pontom

Az én gyenge pontom

Augusztus óta viszont nem festettem be a hajamat, most éppen a természetes hajszínemmel ismerkedem, nincsenek illatok sem, külön kézápoló, arctonik és arckrém sem, a különféle dolgaimat pedig sorban elajándékoztam. Sminkkészletemet per pillanat egyetlen szempillaspirál jelenti, de azt sem használom (bár jellemzően eddig sem sminkeltem), a hajam szépen nő le, a gyógyszertári testápolómmal pedig teljesen elégedett vagyok, amúgy a hűtőben tárolom a tejföl mellett. Most, hogy már tudom, mire vagyok allergiás, nyugodtan használhatnék különféle termékeket, de egyszerűen nincs kedvem utánajárni, mely termékek nem tartalmazzák azokat az anyagokat, amelyekre allergiás vagyok. Ezen kívül az elmúlt időszakban rájöttem arra, hogy nekem fenti öt termék teljesen elegendő ahhoz, hogy ápolt legyek, a tisztálkodásom meg van oldva, a többi, az ún. szépségápolás meg már egyszerűen nem érdekel. Nem akarok tonizálni meg hidratálni – 36 éves vagyok, ilyen vagyok teljes valómban, vállalom.

Én nem mondom azt, hogy ez valami óriási dolog, vagy hogy jobb életminőséget jelent, egyáltalán nem gondolom így. Nekem ez kényszerből indult, majd emiatt valami átfordult bennem, és így is jól érzem magam. Az orvosom azt mondta, hogy nagyon sok nőt kiborít egy ilyen allergia, ami egyébként nem jelenti azt, hogy mindenről le kell mondani, csak utána kell járni, mit használhatunk, mely termékek nem tartalmazzák azt az anyagot, amire allergiásak vagyunk.

Én évekkel ezelőtt tűztem ki magamnak azt a célt, hogy szeretném leegyszerűsíteni az életemet minden téren, életeszményem a skandináv letisztultság, aminek legfőbb inspirációja az, hogy egyetemistaként egy rövidebb ideig svédekkel életem együtt, és nagyon megtetszett az egyszerűségük. Az elmúlt években én is sok mindent egyszerűsítettem az életemben: a lakásomban a berendezési tárgyakat, az öltözködésemet, a tisztítószereket, nekem könnyebb így az életem, jól érzem magam. Elfogadom, hogy másnak meg más jó, saját döntéseimet és helyzetemet nem kívánom abszolút igazságként hirdetni, és fenntartom a változtatás jogát is, addig meg élvezem a filtermentes életet, ha már így alakult.

 

Reklámok
tollampapírom névjegye (162 Bejegyzés)
Írni jó, többet az ügyről elmondani nem tudok.

65 hozzászólás Én a Nő, a naturnő bejegyzéshez

 1. Tök jó, nekem is nagyon tetszik a puritán, praktikus szemléletű északi mentalitás.

  Nekem a húsevéssel volt hasonló élményem. Kiskoromban soha nem kívántam a húst, aztán rászoktattak. Egy ideje hanyagolom (max havonta vagy két havonta eszem), azóta a testem teljesen másképp viselkedik, pozitív értelemben. Nekem is van allergiám, amióta csak nagyon ritkán eszem húst és kis mennyiségben sokkal ruganyosabb lett a bőröm, nem olyan száraz, az allergiás reakcióim sokkal kevésbé jelentkeznek, pedig egyetlen bőrgyógyász és háziorvos sem mondta, hogy a húst hanyagoljam, sőt, általában a vegetáriánus életmódtól óvva intettek.

  Nekem ez spirituális értelemben is sokat jelentett, megtanultam, hogy sokkal jobban kell figyelnem magamra, hogy milyen ételeket eszem, mert minden bizonnyal azokat is kívánja a szervezet, amire szüksége is van – és még talán több minden más következtetést is biztos le lehet belőle vonni, amiket talán eddig még nem is vettem észre.

  • Hát, én most olyan puritán és praktikus vagyok, hogy szerintem jobban már nem is lehetne annak lenni.
   Nekem az elmúlt pár hónap pont azt hozta, amit írsz, több figyelmet és nagyon durva tudatosságot minden téren. Szép lassan alakult át ez az egész, egy zseniális, skandináv stílusú doktornővel hozott össze a helyzetem, nagyon jókat beszélgettünk. Lesznek még posztok a témában; ha már ennyit olvastam és beszélgettem róla, ki fogok még tenni néhány szöveget. Egy már készen is van, egy nagyon egyszerű, informatív poszt lesz a kontaktallergiáról.

   Hús – nekem pont az volt a gondom, hogy nem vagyok nagy húsevő, és most azt lehetett enni nagyon. Gimiben végig vegetáriánus voltam, és most sincs különösebb igényem a húsra, alapvetően csak eseti jelleggel eszem.

 2. Én évek óta nem sminkelek. Mondjuk nekem nincs allergiám – vagy csak nem tudok róla még. Egy ideig csak alapozót használtam, mert tiniként nagyon sok bibircsók nőtt rajtam, de csak rosszabb lett tőle, szóval idővel azt is hagytam inkább. Most is vannak pattanásaim, amiket legtöbbször a stressz, meg az igen csak egészséges fővárosi levegő okoz, de lényegében kevesebb gond van vele. Meg egyébként is úgy vagyok az egésszel, hogy minek. 2 hetes koliban tartózkodásom alatt ugyebár kifogtam két pipere csajt, akik képesek voltak hajnalban felkelni azért, hogy egy órán keresztül vakolják az arcukat, pedig láttam őket natúran is, és szerintem úgy sokkal szebbek voltak. Ehhez képest ilyeneket mondtak, hogy smink nélkül nem merik kitenni a lábukat a szobából, mert olyan ronda a pofájuk, stb. Majdnem rájuk üvöltöttem, hogy mit majréznak már, amikor semmi pattanásuk nincs, mit meg nem adnék ilyen arcbőrért. :/

  • Én sem sminkelek, időszakosan rám jön, de hamar felhagyok vele, meg eddig is eléggé egyszerű voltam, de most már teljesen leadtam mindent, érdekes egy állapot ez.
   Hm, sokan vannak, akik nem mennek ki smink nélkül, ezt mondta a doki is, hogy sokakat kiborít egy ilyen allergia.

 3. Szuper, hogy így fogod fel a helyzetet, de gondolom mindent megtennél, hogy ne jöjjön elő újra az allergia. Ha nekem kellene ezt csinálni, azt hiszem, tényleg összeomlanék.
  Először is: fele hajam ősz, na most képzeld, 35 évesen.
  Második: a bőröm rettentő érzékeny, összetevőket kutatva találtam rá arra a pár sminktermékre és tisztító, hidratáló cuccra, ami nem üt ki.
  Harmadik: smink nélkül?? Van egy fehér folt a szememnél, na már csak az hiányzik, hogy ne tudjam lefesteni.
  Viszont ha neked eleve szép bőröd van, rendben az önbecsülésed, akkor naná, hogy nem ért nagy megrázkódtatás. Én csak munkába sminkelek, elvárt dolog, itthon csak korrektor-púder van. A hajamat sem festeném, ha nem lenne ősz, barnára festem, szóval nem vagyok nagyok hajmániás 🙂
  Várom a következő posztot a témában, biztos érdekes lesz!

  • “na most képzeld, 35 évesen”
   Ismerek ilyen nőt, gyönyörű őszülő haja volt 35 évesen.
   “már csak az hiányzik, hogy ne tudjam lefesteni.”
   Miért? 😮

   • Nagyon öregít az ősz haj. Havonta festem, mert irtó gyorsan nő, festés után látványos a hatás. Nem 1-2 szálról van szó, hanem konkrétan a fele ősz. Ha az egész ősz lesz, világosra fogom festetni. Mert ugye a műősz az menő, az igazi meg minden csak nem pozitív, ha nem vagy 80 éves, ki érti?

    • Hát, hogy öregít, az nem tudom, mennyire társadalmi hiedelem 😉 Azért képzeljük, hogy öregít, mert nem látjuk, mennyi őszülő fiatal van. Egyébként érdekes: komolyan gondolod, hogy a nőket öregíti, miközben a férfiak (Clooney, Gere, stb.) kifejezetten sármos lesz tőle? Mert ez ugye megint általános vélemény. Én nem látom öregebbnek az őszülő nőket hajfestés előtt sem, mint utána. Sőt, konkrétan tudok olyat, aki – szerintem – fiatalosabb volt az erősen őszülő hajával, mint a festettel.

     • Nekem férfiban sem tetszik az őszülő haj, de hát mit lehet tenni, ugye, őszül, hát őszül. Én az eredeti színét festem vissza. Egyébként hülyeség ez az egész hajfestés, utálom. De a fehér-barna hajat még inkább.

      • Volt olyan osztálytársam, aki már általános nyolcadikban őszült, nem kispálya. Nekem is sok izés hajszálam van, idegesítő. Jaj, csak lilahajú fideszes néni ne legyek! (A jelenlegi állás szerint előbb lesz lila a hajam, mint állok be a Fideszbe, de akkor is.)

       • 😀 A túlzásba vitt hamvasító sampont kell kerülni, másrészt lila tincseket bírnék viselni, sőőőt, melírozott tincseket szerintem allergia mellett is lehet csináltatni, ha nem ér a fejbőrhöz a cucc.

        • “melírozott tincseket szerintem allergia mellett is lehet csináltatni, ha nem ér a fejbőrhöz a cucc.”

         Tapasztalataim szerint simán lehet, csak egy ügyes fodrász kell hozzá, aki kellően óvatos is. (Habár, gondolom, az sem mindegy, milyen allergiáról van szó.)

      • Hát ugye ízlések és pofonok 😀 Én alapból natur-kedvelő vagyok.

     • Olyan erős ez a hiedelem, hogy alig van valaki, aki vállalja az ősz tincseit. Ha többen vállalnák, nem lenne furcsa, vagy öregedéshez (az sem negatívum alapvetően) vagy bármihez köthető, csak, hát, ki meri elkezdeni. 🙂

      • Többen is, Merem állítani, hogy legalább egy ismerősöm, aki abbahagyta a haja festését, fiatalabbnak néz ki őszen. Egy másik “csak” sokkal szebb volt, mint most, hogy festi. Egy rakás nőt ismerek, aki meg smink nélkül sokkal szebb, igaz, kevésbé “celeb”.

       • Biztos alapból is szépek. Rajtam azért javít a smink, mert nagyon keveset használok. Mikor itthon voltam gyerekkel, akkor jobban hanyagoltam a hajfestést, de olyan igénytelennek éreztem magam, munkakeresésnél meg szerintem inkább mínusz pont, ha valaki nem festet és számít a megjelenés.

  • Nekem már 25 éves koromban volt ősz hajszálam, így harminc fölött, sőt negyvenhez közel tele vagyok ősz hajszállal. Van egy ízlésesen vastag ősz csík a hajamban. Ennek ellenére az én hajam még soha nem látott festéket. Néha zavar az őszség, mégsem visz rá a lélek, hogy befestessem. Szeretem az eredeti hajszínem és egyelőre még az dominál a fejemen.

  • Nem olyan nehéz, mert én eddig is eléggé natúr voltam (ahogyan egyik kedvenc munkatársam jellemzett a téma kapcsán: “szolid”), de most, ami volt, az is kiesik, legalábbis egy időre biztosan. A sminktől fontosabb volt nekem a jó arckrém, a masszázs, a szauna, stb., de azt mondhatom, hogy eddig nem tűnt fel, mennyi mindent használok még én is. De nem az van, hogy én olyan nagyon hibátlan lennék, csak, húú, nehéz ezt összefoglalni. Egyszerűen nem akarom másnak mutatni magamat, mint amilyen vagyok, sminkelve meg nagyon mások vagyunk szerintem, és én pl. a napi sminkeléstől eleve féltettem a bőrömet, alapozót nem tennék rá. A hajam nehezebb pont, úgy látom, nekem is vannak ősz hajszálaim, de akinek mutattam, mind azt mondta, hogy nincsenek. Majd meglátjuk, ha jobban lenő.

  • Egyébként nagyon igazad van abban, hogy mindent megtennék, hogy ne jöjjön elő újra, a kiütéses időszak borzalmas volt. A második körben annak szeretnék majd utána járni jobban, hogyan lehet magából az allergiából kijönni.

 4. Rettentő kíváncsi vagyok, mire vagy konkrétan allergiás, a gyógyszertári fürdetőkenőcsöt soha nem kenném magamra, ha jót akarnék a bőrömnek, van egy fullasztó hatása számomra, mert zsíros a bőröm. Ez az, ami vízzel habzik, víz nélkül meg hidratál? Már ez magában felfoghatatlan.

  • Van már vázlatban egy poszt a részletekről, de unalmas poszt lesz, informatív, cikkszerű.

  • Ja, Oliv, a posztban lévő kép saját kép, rajta van az eredmény.

   • Hát nem vagyok egy számítógépguru, kinagyítva nem tudom elolvasni, de megvárom a cikket. Szerencse, hogy neked bevált a gyógyszertári cucc.

  • Mivel érzékeny a bőröm, én is sok gyógyszertári cuccot kipróbáltam már. Nekem elsősorban az volt a bajom velük, hogy legtöbbjükben ásványi alapú összetevők is vannak, kőolajszármazékok, amik nem igazán tartoznak a legegészségesebb hozzávalók közé. (Sok krémnek enyhe benzinszaga is van.) Ezért van a fullasztó hatás is amúgy, mert filmréteget képez a bőrön, és nem engedi rendesen lélegezni.
   Úgyhogy egy idő után leszoktam ezekről, és elkezdtem natúrkozmetikumokat keresni, lehetőleg minél több bio-összetevővel (pl. Alverde). Találtam is néhányat, ami tök jól bevált, azóta ezeket használom.

   • Az én dolgaimról sem tudom azt mondani, hogy biztosan jók, csak a problémám szempontjából jók, mert biztosan nincs bennük az allergén, amire allergiás vagyok. Az a gond, hogy azt mondják, hogy bizonyos határérték alatt nem kötelesek feltüntetni, hogy van a termékben az anyagból. Így nekem most egyelőre marad az, amiről az orvosom biztosan tudja, hogy nincs benne. Később utána fogok nézni jobban, ill. most is ezt teszem, de szeretnék továbbra is ebben a natúr irányban maradni, jól érzem magam benne.
    Én most ismerkedem azzal, hogy mi mit jelent, plusz a ún. kozmetikai törvényt olvasgatom.
    Használtál gyógyszertári testápolót is? Annál is éreztél filmréteget? Én nem érzek, de én olyan kis figyelmetlen vagyok alapvetően.

    • “Használtál gyógyszertári testápolót is? Annál is éreztél filmréteget? ”

     Igen. De lehet, hogy nálam az is közrejátszik, hogy eleve zsírosabb, nehezebb krémeket kapok, mert nagyon száraz bőröm van. Egyetlen fajta volt, ami teljesen beszívódik, és nem nem hagy filmes érzetet (pontos nevet nem tudok, a gyógyszerész szamártejnek hívta), de nekem nem vált be, mert nem hidratál eléggé, sőt, kissé szárít.

     • Én eddig kettőt próbáltam ki, az első, az ilyen zsíros volt, nagyon nehezen szívódott fel, pedig borzalmasan száraz a bőröm. Ennek a másodiknak, amit most is használok, viszont nagyon jó az állaga, könnyű, krémes, és gyorsan felszívódik. Az arcbőröm viszont fura mód nem szárad,de hosszabb távon arra is kellene megoldást találnom.

 5. Isten hozott az allergiások klubjában.

 6. Most az írásod kapcsán összeszámoltam, és hát én sem viszem túlzásba, azt hiszem. Általában felhúzott szemöldökkel néznek rám, mikor elmesélem, hogy én pédául a kisfiam születése óta nem használok sem tüsfürdőt, sem pedig habfürdőt. Az történt ugyanis, hogy a szüléshez a kórházba csak Laktacid Femina intim mosakodó gélt vittem be magammal, aztán hazaérve a kórházból, az első szokásos illetosított tusfürdőmmel történő tusolásom után a kisfiam úgy tolta el magától a mellemet, hogy csak pislogtam. Először nem értettem, aztán megszagolva a karom esett le, hogy a tusfürdőtől lehet olyan számára szokatlan parfüm illatú a bőröm, amit nem ismer. Elmentem alaposan letusolni tiszta vízzal, és helyreállt a világ rendje, evett is rendesen, megismerte az anyját 🙂 Egy éves koráig szoptattam, ami alatt megszoktam így és egészen egyszerűen így maradtam, élek nélküle. Ha belegondolok, napi szintű rendszerességgel csak egy Vichy hidratáló arckrémet használok /ez elég új hóbortom, még az első tégelyt fogyasztom, de tartós társam lesz, ugyanis az évek óta nem kapható Loreal Decontract Rides óta az első, ami nem üti ki a bőröm/, hónapjstift és munkában naponta egyszer kézkrém megszokásból, kikapcsolódásképpen. Amúgy sampon hetente kétszer, hajfesték havonta, szemöldök festék kb. kéthetente (ha el nem felejtem), testápoló úgy hetente kétszer (elfelejtem felkenni naponta). A szokásos szőrtelenítés kapcsán hintőpor, illetve olaj, de ezek le is kerülnek rólam az utána rögtön fürdés alkalmával. Smink már csak nagyon ritkán, alkalomszerűen. Lehet így élni, és nem érzem magam ápolatlannak vagy büdösnek. A kisfiam szerint máshoz nem fogható “anyaillatom van”.

  • “máshoz nem fogható “anyaillatom van”.”
   Ez az, az egyéni illat (“szag”) ami valamiért szégyen lett. Már attól is megbotránkoznak sokan, hogy mi az, hogy a kutya szagról megismeri az embereket – “hát nem vagyok én büdös!” Nem hát, az nem büdös (a műszálas ruha alatt igen, büdös lesz az ember, az más).

   • Igen, ciki lett a saját szaggal közlekedni; azon gondolkodom, hogy maga a szó, hogy szag nem volt pejoratív, csak így használjuk szemben az illattal, ami többnyire mesterséges. Pedig dezodor nélkül is lehet létezni, ezen sokan kiborulnak, amikor elmondom. Nincs belső, egészségügyi probléma, megvan a tisztálkodás, tiszta és nem műszálas a ruha, nincs fizikai aktivitás, akkor egy kis hintőpor bőven elég tud lenni, ezt most tapasztaltam meg.

  • Engem egyre jobban zavar az illatfelhő, nem most kezdődött, évekkel ezelőtt. Régen milyen menő volt illatfelhővel közlekedni, Impulse és Limara, jaj, most meg szerintem ciki, ha valaki így ül be egy munkahelyre pl.

   • Én még nem találtam meg az igazit parfümben, szóval nincs. Néha szaglászok a Müllerben, de egyik sem tetszik. Kétszer vettem Kate Mosst, el is fogyott, most nincs. Ez az utóbbi 8 évben volt, akkor jelent meg 🙂 Nem hiányzik, sőt mivel nekem is érzékeny a bőröm, kerülöm az illatokat. Nincs parfüm, mint összetevő a lemosómban, arckrémemben, kézkrémben sem, na jó, a tusfürdőmben van, de az is “krémes” illat, egy olajos krémtusfürdő, szóval nincs illatom, öblítő helyett is ecet van.
    Miért lenne már büdös, aki fürdik naponta és tiszta, mosott ruhában jár, nem is beteg, nem értem, de hát ugye már minden természetes dolog lassan ciki lesz, szőr meg természetes hajszín meg természetes köröm meg mittudoménmi.

    • Elmondom, hogy bennem is az élt, hogy dezodor nélkül nem oké, és ez tényleg sok ember fejében így él. Persze, van ellenpélda is, több ismerősömről kiderült, hogy évek óta nem használ semmit, és nincs gondja. Szerintem tényleg azon múlik, hogy nincs belső bajod, tiszta vagy, nem szorongsz, szellőző a ruhád, nem öltözöl túl.

 7. Jut eszembe, nem nagyon rég volt video arról, hogy ismert (mármint asszem Amerikában) személyiségek, Tv-sek talán, smink nélkül mutatkoztak. Fekete nő vitiligos arccal, nagyon aknés másik nő (naná, hogy mind nők voltak emlékeim szerint). Na szóval leszedték magukról a sminket. Az aknésra emlékszem nagyon: vastag vakolattal szép, kissé jellegtelen arc, sima “bőr”. Mikor leszedte magáról a sminket, egy pattanásos, aknés – de összességében mégis sokkal szebb, megkapó arc volt.

  • Te szépnek látod, én is, de szerintem a többség nem látja annak. Ahogyan írtad, nincs megszokva az ősz haj, nem makulátlan bőr, stb.

   • Mert EZT az életérzést sugallják a reklámok. Ha nem vagy külsőleg tökéletes, akkor selejt vagy, hibás termék. Ha nő vagy, pláne, de azért férfiként sem illik megmutatnod magad. Még (USA-ban pláne) a kövérség (de az anorexia is) elfogadható úgy-ahogy, de egyébként! Ja, és meg is érdemled, hogy tökéletes légy, ugye. Az ipar igényli a fogyasztókat.

 8. Nekem nagyon tetszik a hozzáállásod az allergiához – tök jó szerintem, ha valaki ezeket a korlátozásokat nem úgy éli meg, hogy jajj, eljött a világvége, nem kenhetem magam, amivel akarom, hanem inkább a pozitívumokat látja benne.

  Most, hogy belegondoltam, azt hiszem, én elég sok kenceficét használok. Testápolót pl. szinte minden nap ilyenkor télen, fürdés után, mert nagyon száraz a bőröm, és krémezem a kezem és a lábamat is – az is borzasztó száraz, főleg, amióta a harmincat elhaladtam. Próbáltam sokféle szappant hogy ezt a kiszáradást csökkentsem, de még a legbióbb bioszappan vagy a leggyógyszertáribb fürdetőkrém sem hidratál annyira, hogy ne kelljen krémeznem magam. Már egy jó ideje csak szappant használtunk itthon, de a múltkor megtetszett egy tusfürdő, aminek vidám, sárga színe, cuki flakonja és citromillata van, megvettem, és elkönyveltem, hogy konzumidióta vagyok – de legalább azóta is imádok vele fürdeni.

  Sampont, kondicionálót, egyéb hajra való biszbaszokat is használok, mondjuk ezek mind speckó tiszta biocuccok, mert a fejbőröm nagyon kényes, és ha random samponnal mosom, kisebesedik és lemállik az egész.

  Sminkelni csak minimálisan, alapozót pl. nem használok már nagyon régóta – sokkal jobban tetszek magamnak, a természetes bőrhibáimmal, egyebekkel együtt, mintha lekenném magam alapozóval meg púderrel. Akármilyen szépen is van eldolgozva, közelről akkor is látszik, hogy egy vakolat van arcon, nem maga a bőr, és nekem ez nem jön be, főleg magamon nem.

  • Konzumidióta vagyok. 🙂

   Annyian írjátok, hogy érzékenyek vagytok különféle termékekre, hogy kezdem azt hinni, mindenkinek van ilyen allergiája. Az alapozót én sem szeretem, nem is használtam, mert olyan vakolat jellege van, látszik, hogy az nem én vagyok. Plusz nekem az sem tetszene, hogy éveken keresztül valami mindig van a bőrömön.

   Igyekszem jól kezelni az allergiát, de már vázlatban van egy informatív poszt is a témáról egy ideje, de még nézegetem, elég pontos-e. Nem vagyok szakember, de gondolom, mindenki érteni fogja, hogy ezek csak saját tapasztalatok, ilyesmik, nem pedig szentírás.

 9. Én nagyon natúrnak indultam. Gyerekkorunkban nálunk volt szappan és sampon, és ennyi. Nem azért mert szegények voltunk, vagy mert nem lehetett mást kapni, hanem mert a szüleink meg általában a rokonságom nagyon féltek attól, hogy sok kozmetikum = felszínes jellem. Ezt olyan alaposan belém nevelték, hogy már évek óta dolgozom magamon, hogy ne nézzem le azt, aki például szeret sminkelni, de még mindig küzdök magammal.

  Egyébként elvben meg lehet lenni csak szappannal és samponnal, de sajnos ez a szappan lúgos fajta volt az én bőröm meg meglehetősen érzékeny. Mindenféle dudoros kiütések meg szárazulatok nőttek rajtam, mire sok könyörgés után kaptam egy bőr pH semleges tusfürdőt, amitől elmúltak a problémáim. Az volt a baj, hogy mindig arra hivatkoztam, hogy az osztálytársaimnak bezzeg van tusfürdőjük és nem arra, hogy a bőröm miatt kell.

  Később lazultak a szabályok szerencsére, és már nekem meg a húgomnak is lehetett gyümölcsillatú tusfürdője, testápolója, hajbalzsamja. De itt még mindig egy-egy flakon hajbalzsamról szóltak a viták és nem egy 10 lépéses arcápolási rutinról. 😀 Annyira nem tudok sminkelni, hogy komolyan elgondolkoztam rajta, hogy az esküvőmön se lesz rajtam smink, mert azt se tudom, hogy kell viselni, úgyis csak másokba kenném.

  Allergiám nekem is van, de nem tudom melyik összetevőre, eddig még főleg dove-tól és avon-tól jött ki, de ezeket a márkákat amúgy se kedvelem. Igazából az a nem túl meglepő tapasztalatom, hogy minél egyszerűbb egy termék annál kisebb eséllyel okoz irritációt. Az ásványi alapú kozmetikumok is jók, sok ismerősöm esküszik a vazelinre, mint téli krémre.

  • (Nitta, örülök, hogy látlak!)

   Nálam is egyértelmű volt már korábban is, hogy van valami allergiám. Vázlatban van hetek óta egy írás erről az allergiáról, csak valamiért olyan nehezen veszem rá magam, hogy kitegyem, pedig biztosan hasznos lenne. Amikor nálam felmerült a gyanú, örültem volna egy ilyen saját tapasztalatos leírásnak az összeollózott cikkek helyett.
   Szerintem ez a smink-nem smink téma függ attól, mit láttunk otthon. Sminkelni én sem sminkelek, jól érzem magam így. Másokkal kapcsolatban nincs bennem ellenérzés, inkább csak csodálkozás, hogy mennyire másképp érzünk ezzel kapcsolatban.

   • Örülök, hogy örülsz, hogy látsz. 🙂 🙂 (Bár azóta is jó hosszan nem jártam erre meló + vizsgaidőszak elég rossz kombináció. :D)

    Bennem sose direkt meg tudatosan volt ellenérzés, csak annyira belém nevelték, hogy aki sokat törődik a külsejével az biztos buta, biztos sekélyes. Elsőéves egyetemista voltam, mikor néztem a többi lányt, és egyszer csak leesett, hogy ez mennyire butaság, hogy kölcsönösen lenézzük egymást a kinézetünk meg a szokásaink miatt, pedig inkább össze kéne fognunk.

    • Jó meglátás. Én szeretem a natúrságot, de mindenben: berendezésben, öltözködésben, étkezésben, stb.
     No, és hogy sikerül(t) a vizsgaidőszak? Egyébként még én is ritkán járok a blogomon, olyan értelemben, hogy elég keveset írok, meg is lep, hogy még mindig olvasnak, de szeptember óta sok változás történt, másra megy az energiám, pedig van egy csomó poszt vázlatban.

  • Sminkes kifest és van sminkfixáló 🙂 De akkor natúr sminket kérj, ha nem szoktad magad festegetni.
   Avonban többnyire van kőolajszármazék, parfüm, akkor talán nem vazelint kellene magadra kenned. Első számú szabály, hogy attól még, hogy valami másnak bevált, neked nem biztos.

   • Hű sminkfixálóról nem is tudtam. Ennyire nem értek hozzá. Kőolajszármazékokkal nem szokott gondom lenni, inkább egyes tartósítószerekkel és illatanyagokkal, én ezt gyanítom.

3 visszakövetés / visszajelzés

 1. A sminksztorim – Sophie does make-up | Sophie writes
 2. Kontaktallergia – Tollam-Papírom
 3. De szép vagy! Semmit nem változtál! – Tollam-Papírom

Szerinted? (Az első hozzászólást megnézem megjelenelés előtt, utána szabadon írhatsz.)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: