Nőnapi felhívás

Március 8-án tartják (tartjuk) a nemzetközi nőnapot, ez a nap – definíció szerint – a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének a napja.

A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű volt, és az volt a célja, hogy a jogaikért küzdő nőknek tisztelegjenek, elismerjék az egyenlő bánásmódért, a szabad munkavállalásért és a választójogért folytatott küzdelmeiket.

Március 8-án ma jellemzően az történik, hogy mindenki meghatódva adja át a csokor tulipánt, a hóvirágot vagy a nagy csokor rózsát anyjának, lányának, társának vagy munkatársainak, amit a többség szintén meghatódva vesz át azoktól a férfiaktól, akiknek átlagosan 25%-kal magasabb a fizetésük, mint nő munkatársaiknak. Egy napra megállunk; vannak olyan munkahelyek, ahol ezen a napon a női munkatársak hamarabb haza is mehetnek.

Ott áll mindenki pátoszban, hogy most itt minket, nőket ünnepelnek, miközben lehet, hogy a szomszédban egy másik nő félelemben és kiszolgáltatottságban él. Igen, ilyenek a mindennapok is, ez is a világunk része, nemcsak március 8-án, hanem minden nap.

Több olyan ismerősöm van, aki nem “ünnepli” a nőnapot, nem ad virágot nőtársainak, szerintem ezzel nincs is gond.

Nekem két férfi készül most virágot venni, de ma megkértem őket, hogy ezúttal ne ajándékozzanak meg engem.

Azt kértem tőlük, hogy azt a pénzt, amit virágra költenének, utalják el egy olyan szervezetnek, amely tesz azért, hogy a nők egyenlő bánásmódban részesüljenek, segítik a kiszolgáltatott és bántalmazott nőket, vagy ehhez hasonló tevékenységet folytatnak (nemcsak nőnapon).

Miért tartom ezt fontosnak?

Azért tartom fontosnak, mert:

attól, hogy nekem jó itt, még nem jó itt.

Általános nézet és hozzáállás, hogy nem tudunk túllépni a saját életünk határain, és azért mert nekünk éppen nincs problémánk, tagadjuk, hogy másnak lenne.

Ha már a nők tiszteletéről és jogairól beszélünk, akkor álljunk bele ebbe az ügybe rendesen és hatékonyan.

Nálam ez technikailag úgy fog kinézni, hogy ez a két férfi ide fogja nekem adni a virágom árát, amit én el fogok utalni egy szervezetnek (Patent Egyesület) március 8-án.

Szeretném jelezni, hogy a felhívásom teljesen független bármelyik szervezettől, ez egy egyéni kezdeményezés.

Én örülnék, ha minél többen csatlakoznátok, és lemondanátok a virágotokról (ha szoktatok kapni), és ennek az árát elutalnátok valamelyik szervezetnek, de – nyilván – ezt nem kérhetem senkitől. Ha mégis megteszitek, kérlek, hogy 8-án utaljátok, legyen hangsúlyos a szándék.

És javasoljatok további szervezeteket, akiket lehetne támogatni!

Éva kommentben összegyűjtött néhány lehetőséget:

Patent
10918001-00000069-60330007

NaNE
11708001-20516617

Női Érdek
10918001-00000019-84720012

Update: a munkahelyemen nőnapra kapott virágot az egyik férfi munkatársamnak adtam, ő ezt fogja adni az anyukájának. Cserébe adott nekem pénzt, annyit, amennyit az anyukájának szánt virágra költött volna, ezt adományként fogom adni az egyik szervezetnek, ez volt a cél.

Reklámok
tollampapírom névjegye (162 Bejegyzés)
Írni jó, többet az ügyről elmondani nem tudok.

26 hozzászólás Nőnapi felhívás bejegyzéshez

 1. Szuper kezdeményezés! Egy ideje már csak a munkahelyemen kapok virágot, idén már meg merem tenni hogy ne menjek el a gázos központi ünneplésre, de nem tudom hogy lehetne rávenni őket hogy inkább pénzt utaljanak…

  • Én is ezen gondolkodom, hogyan lehetne rávenni őket, de szerintem erről lemaradtam, mert már megrendelték a virágokat. Nagy cégnél dolgozom, ott az ilyen dolgokat mindig korán elintézik. Esetleg az is segítség, ha elküldöd néhány ismerősödnek, akik szoktak virágot venni/kapni ilyenkor a családtagjaiknak/tól.

 2. Hadd dicsekedjek. Én adtam virágot a munkahelyen is. De mindig saját pénzből vettem.

  • Ez rendben is van, csak örülnék, ha most adnánk a nőjogi szervezeteknek is. Nőnapra.

   • Szerintem, ha már bárki adakozik, akkor mellette, ne helyette. Gondold, el, a gyerek nem kap ajándékot, mert az árvaháznak adakoztál. Olvastam valahol, ahol fröcskölnek egy nőt a gyémánt ékszerek miatt. Miszerint a kommentelőknek a gyémánt az egyetlen gyerek, s nekik nem is kell ékszer. Nem a francokat. Kell a csajoknak, virág, táska, csoki, parfőm, arcsímítás, kézen fogás.

    • De nem lehetne, hogy a “csajok” mondhassák meg, szeretnének-e nőnapra ajándékot? Én nem szeretnék, és boldog lennék ha a munkahelyem békén hagyna ezzel. Mástól nem is kapok szerencsére. Ja, a húsvéti locsolkodást is szeretném kihagyni. Ha valaki tényleg örömet akar nekem szerezni, akkor semmit se csinál velem se nőnapon se húsvétkor.

     • Ezt biztosan meg tudjátok oldani a párkapcsolatban, ahol szépen lassan kialakultak a közösen elfogadott szokások. Egy munkahelyen nem könnyű szelektálni. Lehetnek olyan férfi kollégák akik őszintén szeretnének ajándékozni. Vannak nők akik szeretnének kapni.

    • Ha a gyereked kéri, hogy adakozz az árvaháznak, és ne adj neki ajándékot, akkor is ráerőszakolod, hogy de, is-is? Egyébként meg tényleg nem érted a nőnap VALÓDI értelmét.

     • Ez azért megérne egy hosszab értekezést, hogy nőnap, férfi női kapcsolat, ajándékozás. De ilyet állítani, hogy nem értem valaminek a lényegét?

      • De abban sem vagyok biztos, hogy van lényege. Mondom ezt úgy, hogy régen álkontzervatívként kikeltem pl a Valentin nap ellen is, ma már azt gondolom, egy csomó ünnep, amit ránk erőltettek eltűnőben, az archaikus ünnepek meg abban a formában ahogy néhányan képzelik nem nyernek ismét teret. Úgyhogy ünnepeljen mindenki úgy, ahogy neki jó.

      • Hát ha az ajándékozást fontos részének tartod, akkor nem érted. A női egyenjogúságért harcoló nőkre való emlékezés, ahogy május 1. a munkások jogaiért való harc ünnepe, nem a munkáé, és főleg nem a sör-virslié.

       • Like. 🙂

        És ezt milyen kevesen tudják! Mindenki azt hiszi, hogy a nőnap a csokor virágról, a giccses képeslapokról és rosszabb esetben a jóindulatú szexizmussal átitatott nyálas beszédekről szól.

 3. Asszem, én még sose kaptam nőnapi virágot, az én környezetemben nem divat, de jó ötlet, hogy legalább ilyenkor gondoljunk ezekre a szervezetekre, úgyhogy jegyeztem a dolgot.

  • Szintén zenész… én sem kaptam soha semmilyen ajándékot nőnapra. Illetve talán egyszer még az általánosban, szerintem az osztályfőnökünk megfűzte a fiúkat, hogy dobjanak meg minket egy szál virággal, vagy valami hasonlóval (erről homályosak az emlékeim). De az az igazság, hogy ha nem olvasom a neten, vagy nem hallom a rádióban, akkor nem is tudom, hogy nőnap van, annyira nem foglalkoztat.

   Viszont a kezdeményezés tényleg jó ötlet.

 4. Ezeket találtam:

  Patent
  10918001-00000069-60330007

  NaNE
  11708001-20516617

  Női Érdek
  10918001-00000019-84720012

 5. Nem is értem, miért az ismerős nőknek adunk ilyenkor, és miért virágot. Anyák napján, pedagógus napon értem, miért az anyák, pedagógusok maguk kapják az ajándékot, az az ő konkrét munkájuk, erőfeszítésük jutalma vagy mije. De pl. május elsején sem ajándékozzák a munkaadók a munkásokat, tudtommal. A munkahelyemen nincs központi virágosztás, sőt egyéni sem nagyon. Cserébe itt azonos munkakörben a nők azonos bért kapnak, és a hét alegységből négynek a vezetője nő.
  Korábbi munkahelyemen egyszer a szervezett nőnapon nekem kellett köszöntőt mondanom. Azzal kezdtem, hogy kívánom, hogy ne legyen nőnap (akkor még ennél a „ma – kivételesen – a nőkről szól a nap” verziónál tartottam). Megfagyott a levegő egy pillanatra, de a végén nagy tapsot kaptam 😉

 6. Nálunk nőnapon van a férjem szülinapja és a főnököm névnapja. Á, nem is folytatom…

 7. Csak egy kérdésem van: Mikor van férfinap? Csakúgy, az egyenlőség jegyében.
  (Aki azt mondja, hogy az év másik 364 napján, az guglizza ki a demagógia szócikket. Köszönöm.)

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Passzív ellenállás? Csak azt tudom, én mit vállalok… | Eszter's Offtopic

Szerinted? (Az első hozzászólást megnézem megjelenelés előtt, utána szabadon írhatsz.)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: