De jó segged van, anyukám! – ne szólj be az utcán, kérlek!

Ismeretlen férfiak csoportja áll a járdán, majd amikor a közelükbe érsz, óbégatni kezdenek, hogy de jó segged van, anyukám(!), cuppognak, fütyülnek, benned meg felmegy a pumpa, legszívesebben elküldenéd őket az anyjukba, de nem teszed. Mert bár százszor kerültél hasonló helyzetbe, mégsem tudsz hirtelen válaszolni, konfliktusba sem akarsz keveredni, és jelenetet sem szeretnél rendezni az utcán.

Tiniként zavarba jöttünk ettől, arcunk görcsbe rándult, és nem tudtunk reagálni. Én sokszor át is mentem az utca túloldalára, ha láttam, hogy ott állnak, és hogy helyzet van. Aztán kihúztuk magunkat, és alternatív megoldásokkal próbálkoztunk. Nekem még mindig van ilyen alternatív ötletem: ha látom, hogy megszólalna, akkor fapofával előre köszönök neki, hogy jó napot kívánok. Általában elnémulnak, és végül még beszólni is elfelejtenek. Engem nem ráz meg egy ilyen jelenet, mégsem tetszik mint jelenség.

Egyre több film készül a témáról, itt van a legutóbbi, részletes leírást itt olvashattok róla:

Ismerős?

Megyek az utcán, teljesen lényegtelen, hány éves vagyok, hogy nézek ki, szőke vagyok vagy barna, alacsony vagy magas, miniszoknyát viselek vagy farmert, na, jó, ez talán számít a téma kapcsán. Egyszer csak az út mellett áll egy vagy több férfi, és megjegyzéseket tesz rám, illetve beszólnak egy éleset (nem minden férfi, hanem bizonyos emberek). Vagy azt mondja, hogy jó a mellem, a lábam, vagy azt, esetleg „csak” köszön. “Romantikusabb” típusúak a szememet dicsérik, gondolom azért, mert kék. Közben durván végigmérnek, eseti jelleggel előfordul, hogy meg is érintenek.

Mi a különbség az út szélén ácsorgó, ismeretlenül kiabáló és a trendi bárban pultot támasztó, számodra vonzó férfi közeledése között?

A jóképűt a pultnál nem fogja megkülönböztetni az utcán beszólótól a jóképűsége, az igényes megjelenése, a sziporkázó szelleme, az éles esze, ha ugyanolyan stílusban beszól. Az fogja megkülönböztetni az egyiket a másiktól, vagy a másikat az egyiktől, hogy embernek néz, és nem tárgyiasít. Figyeli a reakcióidat, és ennek megfelelően viselkedik. Ez a mindenkitől elvárható lenne, tőlünk, nőktől is.

A tipikus utcai beszólásokkal az a probléma, hogy valaki alapjognak érzi, hogy ismeretlenül fejezzen ki neked valamit, amit te nem akarnál hallani.

Szerintem itt az alapjogon van a hangsúly. Azon, hogy ő azt gondolja, ez neki alanyi jogon jár, nem számít, hogy kíváncsi vagy-e a véleményére, milyen a hangulatod, és úgy egyáltalán, nyitott vagy-e éppen a közeledés bármilyen formájára. Nem veszi figyelembe, hogy te is egy ember vagy, és nem vagy tárgy. Ehhez még társul némi fizikai előny is, mert azért alapesetben egy férfi erősebb, mint egy nő, és ez eleve oda vezet, hogy nem nagyon szólsz vissza.

Éppen ezért az utcai beszólogatás valójában nem utcai beszólogatás, és az is tévedés, hogy ez a gödörásó munkások sajátja, mert ez a fajta megalázó és erőszakos támadás megtörténhet egy iskolában, egy munkahelyen, a legmenőbb belvárosi bárban is. Csinálhatja a melós, az iskolatárs, a tanár és a főnök is, nem függ össze a foglalkozással, az iskolai végzettséggel.

Én elhiszem és értem azt, hogy ami szép, az vonzza a tekintetet, nem lehet nem oda nézni.

Te pedig, beszólogató, azt hidd el és azt értsd meg, hogy ez részemről nem prüdéria, nem annak a kifejezése, hogy velem senki ne akarjon ismerkedni. Nincs erről szó.

Ez csupán annyit jelent, hogy nem akarom, hogy vadidegen emberek kéretlenül, napi szinten, irreleváns helyzetekben a képembe vágják, hogy mit gondolnak és éreznek a megjelenésem, a testem kapcsán. Nem vagyok erre kíváncsi, nincs önbizalomhiányom, nem vagyok visszajelzés függő, nem ismerlek, ezért nem valószínű, hogy adok a véleményedre, és nagy eséllyel soha, de soha többet nem fogunk találkozni.

Éppen ezért szépen kérlek, hogy sétáljunk el egymás mellett csendesen. Ha meg valóban érdekesnek tartasz, akkor gyere oda, köszönj, mutatkozz be, és mondd el normálisan, kerek mondatokban, mit szeretnél. Ha erre képtelen vagy szemtől szemben, akkor meg teljesen felesleges a seggemről óbégatnod az utcán vagy bárhol máshol.

A kamaszlányokról és a tinikről meg főleg szálljatok le, mert nekik beszólni meg tényleg nagyon ciki.

Reklámok
tollampapírom névjegye (162 Bejegyzés)
Írni jó, többet az ügyről elmondani nem tudok.

36 hozzászólás De jó segged van, anyukám! – ne szólj be az utcán, kérlek! bejegyzéshez

 1. Úristen. Ez a videó férfi szemmel nézve nagyon durva és félelmetes. Eddig azt hittem hogy ezek a beszólások viszonylag ritkák, de ilyen gyakorisággal és intenzitással 10 óra alatt ilyen lekezelően, jófejeskedően, alpárian, legalja módon megszólítani valakit, ez valami elképesztő… és ez a hangnem is valami felháborító, hogy mennyire semmibe nem nézik a lányt mint személyiséget, nem térek magamhoz. Ilyen szintű és gyakoriságú degradáló stílussal egy férfi tényleg szinte soha nem találkozik, nem tudom hogy lehet így élni, el vagyok képedve.

  Itt tartunk a XXI. században? Ez nagyon dehumanizáló, megalázó, kulturálatlan!

  Főleg a percekig mellette gyalogoló pasas, hát ez már micsoda?? Simán nagyon durva zaklatás. És ezek szerint ez nőként mindennapos??? Hogy lehet így élni, egyáltalán sokaknak ezt természetesnek venni és elfogadni?

  Ezeket az állapotokat azonnal meg kell szüntetni, ez a világ felének emberi mivoltához méltatlan élet.

  Köszönöm hogy megmutattad, valójában mennyire privilégizált helyzetben vagyok hogy nyugodtan végigtudok menni az utcán mindenféle zaklatás és beszólás nélkül.

  • Szerintem nálunk változó a helyzet, de pl. utcai munkások mellett elsétálni horror, bár én köszönök nekik, és nem veszem fel a beszólásokat.

   Egyébként irtó érdekes az, hogyan változik a reakció annak függvényében, hogy vagy felöltözve.

   Szoknya – sok beszólás

   Farmer, lapos cipő – közepes

   Elegánsabb ruha – kevés beszólás. Az valahogy tiszteletet parancsol. Bár ez még a pénztárosra is igaz a Sparban. Ha tornacipőben és felfogott hajjal megyek, tegez. Ha magas sarkúban, csinos nadrágban, akkor magáz.

   • Én ezt BKV-ellenőröknél figyeltem meg: normál utcai öltözetben szigorú bérletellenőrzés, öltönyben Szép napot kívánok Uram, Jó utazást!

    Utóbbi esetben még jó hogy végig nem csókolják a kezem tiszteletükben, persze a bérlettel nem foglalkoznak.

  • Nekem is az jutott eszembe kapásból, ami neked – hogy ez micsoda félelmetes. Szinte rettegést váltott ki belőlem a férfiak viselkedése, a lány helyében szerintem én húsz percig sem bírtam volna, nemhogy tíz óráig, hanem fogom magam és hazaszaladok… A saját városomban soha nem éltem ezt meg így, fiatal koromban néha előfordult, hogy utánam szóltak, de most már ott tartok egy pár éve, hogy a munkások se fütyülnek utánam, sőt, rám sem néznek. Nem tudom, minek köszönhető ez a változás (öregszem? nyanyásan öltözöm?), de bevallom nagyon örülök neki…

 2. Utánam is fütyültek már utcán, de ilyen durván, mint a videóban még nem találkoztam ezzel a jelenséggel. Az a két pasas, akik percekig követték a csajt, sőt az egyik még dumált is hozzá, mindent felülmúlt. Nem tudom belőlem milyen reakciót váltana ki, ha ennyire nyilvánvalóan és pofátlanul zaklatna valaki. A fütyüléseket meg az apróbb beszólásokat, ez utóbbiból olyan sokat nem tapasztaltam (gyorsan le is kopogom), igyekszem elengedni a fülem mellett és, mintha mi sem történt volna, fapofával megyek tovább. De egyetlen nő sem lehet teljesen immunis a beszólogatásra, mert általában olyan felhanggal és olyan hangosan történik, hogy nem tudsz “elbújni” előle.
  Még nem jöttem rá, mi a jó megoldás, mert ha visszaszólsz, az csak olaj a tűzre, ha nem szólsz semmit, akkor valószínűleg a következő reggel, vagy a napszak bármely szakaszában újból megtisztelnek csivitelő füttyszóval.

  Azért arra kíváncsi lennék, hogy minden kultúrában kialakult-e ez a jelenség? Nehezen tudom elképzelni, hogy pl. a keleti kultúrákban, ahol mindennapi érintkezés sokkal kötöttebb, jelen van a zaklatásnak ezen formája.

  • Corot, a keleti kultúrákhoz: gondolj Indiára.

   • Hát nem konkrétan Indiára gondoltam, de ja az is az.

    • Az előző mondatomat sikerült nagyon magyarosan megfogalmaznom, de igazából arra akartam kilyukadni… korábban nagyon naivan azt gondoltam, hogy ez a jelenség biztos csak nálunk van. Lehet, hogy független kortól, foglalkozástól, iskolai végzettségtől, de tutira van valamilyen kulturális háttere és nem minden kultúrában alakult ki. Ez a videó is bizonyíték arra, hogy de, kialakult máshol is, tehát a kultúrától is független. Mégis nehezen tudom elképzelni, hogy pl. Japánban, vagy Kínában előfordul (ez utóbbiban ne vagyok biztos) az ilyesmi. Az ottani társadalmi berendezkedés gyakorlatilag kizárja az ilyen utcai beszólogatást. Habár nem vagyok szakértő a témában.

     India pedig egy teljesen szélsőséges ország ilyen szempontból. Ott szerintem már arra sem veszik a fáradságot, hogy beszóljanak, ott egyszerűen ráugranak a nőkre.

     • Hát, mindenesetre a hindu vallás eléggé keleti vallás. De ha még keletebb, akkor gondolj a kínai szelektív abortuszra. Az is jól mutatja a nők megítélését, a hozzájuk való viszonyt.

     • Nem, Irorszagban pl. ez nem jarja. Bunkosagnak minosul. De szerintem a svedek, norvegok, finnek sem tesznek ilyet. Valami primiteivseg jarul azert ehhez a viselkedeshez en azt hiszem.

 3. Sajna azok pont nem olvassák ezt a bejegyzést, akikhez szólna :S

  • Szerintem azoknak a nőknek IS szól, akik átélik, és csak szenvednek tőle. Hogy nem, ez nincs rendben, ti érzitek jól, hogy a beszólogatók rosszabbak a kan kutyáknál – mert azok bizony nem próbálkoznak, csak tüzelő szukáknál, akik egyértelműen jelzik, hogy gyertek fiúk, válogatni akarok köztetek. A többi nő(stény)t békén hagyják.

 4. Egy ízben taperolásig merészkedtek nálam. Bicajon ült az illető és fenékméretet vett a tenyerével rólam. Felment bennem a pumpa, vizsga előtt épp ideális jelent volt… Legszívesebben lerántottam volna a bicajról és megrugdostam volna.

  Egyébként a kéregető embereknél is nagy divat a nőhöz odamenni a férfi helyett és először méltatni valamimet, aztán rátérni a lényegre (adjak lóvét). Múlt héten konkrétan az Alleenál történt ilyen. Azóta aki dicsér, keresem az érdeket, mit akar (főleg ha leszólítással van dolgom).

 5. Olyan erdekes, hogy ezt a beszologatast, futyulest es tarsait meg noktol nem lattam….

  • Tudod, nekem is az ugrott be, hogy mi lenne, ha minden ember lazán beszólna mindenkinek az utcán, és elmondaná, mit érez a másikat látva.

  • kamaszkorunkban (15) elegunk lett az ilyen tomegevel elofordulo megnyilvanulasokbol, ezert ket baratnommel elhataroztuk, hogy letelepszunk egy forgalams helyen es beszolunk a fickoknak. Hat megnyult az arcuk rendesen. Jol szorakoztunk.

   • Ez milyen vagány! Amúgy, lehet, hogy kellene egy ilyen flashmobot szervezni. Nők különböző helyeken leülnek, és beszólogatnak a pasiknak. De nem ám kedvesen, hanem ilyen bunkó fejjel, nem kedvesen mosolyogva, hanem trehányul felöltözve, csapzott hajjal, hülyén gesztikulálva, stb. (hogy minél kevésbé az legyen, hogy végülis vonzó vagy), nagyon kínos dolgokat óbégatva.

  • Erről jut eszembe,hogy én férfi vok,és egyszer nekem szóltak be. Egy első emeleti ablakból,két cigány lány szólt be valami ilyesmit,hogy te szép sukár csávó nem jössz fel hozzánk,aztán hülyén vihogtak.Nagyon hülyén éreztem magam,és nem is tudtam mit mondani. Pedig elég nagy pofám tud lenni máskor. Nem irigylem a nőket.

 6. Nekem is boven van tapasztalatom az ilyen jofejeskedo beszologatasokbol. Es a durvabb fajtabol is… egyszer egy bicajos fiu elsuhant mellettem az uton, majd visszanezett, hirtelen lefekezett es visszafordult… es egyertelmu volt, hogy felem kozelit. Lassan kozeledett a bringajan, mikozben vegig engem bamult, majd elem erve felvette azt a tempot amit en, megkerdezte hol lakok, hova jarok suliba, es vegul hogy mennyiert szopok (mar bocsanat h ezt igy leirtam).
  Nem vettem rola tudomast, igy kb fel perc utan feladta es elhajtott.
  Rengeteg ilyen sztorim van, egyszer majd osszegyujtom…

Szerinted? (Az első hozzászólást megnézem megjelenelés előtt, utána szabadon írhatsz.)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: