Budapest Pride

Sok évvel ezelőtt a vidéki kisvárosi munkahelyemen azt mondta az egyik kolléganőm, hogy őt azért háborítja fel a Budapest Pride, mert a lánya ettől lesz leszbikus. Először megkérdeztem tőle, hogy a tegnapi híradók után benne változott-e bármi is a látványtól? Esetleg mától érez-e vonzalmat nőtársai iránt (is)? És ha valaki érez ilyet, akkor mi van? Majd azt mondtam neki: hogyha a lányod meleg (lesz), az már rég, valamikor a születésekor eldőlt. Ha melegnek született, akkor ezen nem fogsz tudni változtatni. Viszont egy valami még nem dőlt el: az, hogy fel meri-e ezt majd vállalni a világ előtt, aminek lehet, hogy az első lépése az lenne, hogy előtted, az anyja előtt vállalja a szexuális beállítottságát. Az igazi áttörés pedig az volna, hogyha nem kellene vállalnia, és nem kellene ezt külön bejelentenie neked, ahogyan én sem közöltem a szexualitásom felismerésekor apámmal és anyámmal a vasárnapi tyúkhúsleves felett, hogy képzeljétek, én meg heteroszexuális vagyok!

Egyszer azt olvastam, hogy a skandinávoknál volt tudatformáló elv és gyakorlat az, hogy meg kell mutatni mindent az embereknek, még akkor is, ha ez első körben negatív visszhangot is kiválthat, mert ez az első lépés az elfogadás felé.

A skandináv életfelfogás irányába nálunk az első lépés az lenne, ha megértenénk, nincs jogunk beleszólni mások életébe.

Amíg egyetlen egy olyan ember van, aki beleszól mások életébe, addig van létjogosultsága a felvonulásoknak, és persze utána is. És addig is van létjogosultsága, amíg vannak olyan embertársaink, akik nem vonulhatnak a szimpla hétköznapokon is úgy, mint bárki más, akik nem merik vállalni szexuális beállítottságukat, származásukat vagy éppen hitbéli és vallási nézeteiket.

(Minden hozzászólásnak örülök, van helye a vélemények üköztetésének is, de kérlek, hogy itt, e bejegyzés alatt fokozottan figyeljetek arra, mit írtok, nincs helye mások sértegetésének.)

(Eszter bejegyzése a témáról.)

 

Reklámok
tollampapírom névjegye (162 Bejegyzés)
Írni jó, többet az ügyről elmondani nem tudok.

63 hozzászólás Budapest Pride bejegyzéshez

 1. “Amíg egyetlen egy olyan ember van, aki nem képes szembenézni, aki beleszól mások életébe, addig van létjogosultsága a felvonulásoknak. ”
  Ez de jó.

  • Azt gondolom, hogy akkor kell leállni valaminek a hirdetésével, amikor nincs senkinek ellenvetése, vagy ha van, akkor azt kulturált módon adja elő, és nem tarja magát jobbnak, vagy különbnek, vagy a másikat rosszabbnak, kevesebbek, értéktelenebbnek, mert ő másképp csinálja, gondolja.

   • Valaminek a hirdetése: azért erről nekem rossz dolgok ugranak be: a kéretlen hirdetés. Nem szeretem ezt a szót, se vegetarianizmust, se paleo diétát, se ilyen vagy amolyan vallást ne hirdessenek nekem.

 2. Huuu ez nagyon jo tema. Nekem is van errol egy iras a blogon /ez itt a reklam helye hehe/ a Pride nem reklam es magamutogatas. A Pride maximum olyan ertelemben mutogatas hogy igenis a melegek is resze a tarsadalomnak es ugyanolyan jogaik vannak. Miert reklamoznak magukat? Hello gyertek legyetek melegek hogy esetleg a tarsadalom jelentos reszetol gyuloletet kapjatok? Legyetek melegek hogy a szerelmetek kezet se merjetek megfogni nyilvanos helyen? Ugyan. Az embereknek ez a szemlelete hogy juj mi lesz a gyerekkel ha buzit lat? Semmi! A gyerekbol akkor lesz homofob ha olyan kornyezetben no fel. A masik hulyeseg meg hogy meleg paroknak nem lehet gyereke mert a gyerek is meleg lesz. Minden melegnek hetero szulei vannak akkor ilyen logika alapjan egy meleg se lenne…

 3. Szombaton éppen Pesten voltam, rohantam valahova és a Nyugati előtt beültem egy taxiba, és sepertünk az Andrássy úton.. a taxisofőr megszólal, hogy azért vannak itt ezek a félretett kordonok, mert hogy felvonulás lesz ma… hümmögök rá.. Hát igazán felháborító ez – folytatja -, ez, hogy ilyet megengednek.. hümmentettem megint egy engem nem zavar félét és kezdett felmenni bennem a pumpa, de mondtam magamban magamnak, hogy nem éri meg, mit érdekel, mindjárt kiszállok úgyis. De a taxis folytatta, annak ellenére, hogy mereven bámultam kifele az utcára komor elutasítós arckifejezéssel… Merthogy a gyerekek is látják, és te jó isten, mivé lesznek, mert a hálószoba az nem tartozik az utcára, és undorító és … na itt szóltam közbe kicsit ideges felhangon, hogy egy., ki kérdezte a véleményét, kettő, ha nem tetszik neki a felvonulás, ne nézze.. És még mindig folytatta, hogy persze persze de miért kell ezt az utcára vinni, mert szörnyű, hogy a gyerekek, hogy satöbbi… rákiabáltam, hogy álljon meg, kiszállok…. de még nem vagyunk ott, leszarom, mondtam, de maga most erőszakol meg engem éppen, és mindjárt pofán vágom, mennyivel tartozom, csak mehessek már…. olyan ideges voltam, hogy magam is elcsodálkoztam.. elgondolkoztam rajta később, hogy miért.. Tényleg erőszakot követett el, kéretlenül közölte velem a gondolatait, és engem az ilyen gondolatok a sírba kergetnek, semmilyen toleranciám nincs az ilyen megkülönböztetős kicsinyes agyalágyult véleményekhez, és ugyan megválogatom a barátaimat, de nem válogathatom meg a taxisofőröket, a bolti eladókat, az ügyintézőt a postán, és bármikor bánthatják a világomat, a lelkemet. Mikor hazaértem, azonnal megnéztem vagy öt részt a Miért éppen Alaszkából, hogy visszazökkenjek a ziláltságból…

  • Bátor vagy! Minden tiszteletem!!!

   • Bizony, le a kalappal Gabiriella előtt.

    • Tudjátok, nem annyira… Mert én sem toleráltam a másikat, agresszív lettem, majdnem nekimentem, ez sem normális. (De a véleményén túl az zavart nagyon, hogy a kutya nem volt rá kíváncsi, és csak mondta a hülyeséget.) Jó, karakteriális is, néha az indulat kitakar belőlem minden józan észt és hihetetlen dolgokat műveltet velem (egyszer pl. öt albánnak mentem neki, miután trükkösen kirámoltak éjjel háromkor az M1-en, és nem érdekelt semmi, őrjöngő dühvel próbáltam kirángatni a sofőrt a volán mögül, ha ma rágondolok, nem vagyok normális, komolyan)

 4. Gabiriella ne szabadkozz. Agresszivitas es agresszivitas kozott is van kulonbseg. A tied max indulat es hev volt. 😉 Es a jo ugyert tetted. Ha minel tobben kiallnak egy ugyert, pl a kisebbsegert, amibe nemcsak a melegek tartoznak akkor talan lesz valtozas. Az ilyenek mint a taxis a sajat frusztraciojukat es elegedetlenseguket probaljak gyulolet formajaban levezetni es erre egy kisebbseg pl a melegek jo celpont :-\ En annyi helyen kommenteltem mostanaban mert egtszeruen felhaborit az ostoba frocsoges. Nem hiszem hogy sokuk felfogja az eszerveket de probalkozni kell….

 5. Úh… Tegnap ajánlották ezt a blogot, na nem leszek törzstag az biztos… 😀 Elmondom szívesen, hogy mi a baj a melegfelvonulással. Uncsi! Érdektelen. Az emberek leszarják a melegeket. Én is. Mindenki. Pont ez a legnagyobb baja a melegeknek, hogy leszarják őket, még csak melléjük sem köpnek. Az nem érdem, hogy valakinek van szexuális identitása, tök mindegy milyen, emellett valamit még le kéne tenni az asztalra! Az emberek önmagában ezért nem vonulnak fel! Értelmes emberek ezért nem mennek az utcára. Van színház fesztivál, van a könyveknek is, régen volt a Budapest-parádé mint egy zenei műfaj képviselője, stb… stb… fel lehet vonulni bárkiért és bármiért ami értéket képvisel, de ki az a gyökértelen barom aki a saját vagy akár más ember szexuális hovatartozásának “megmutatásáért” megy utcára?! Miért gondolják azt a melegek, hogy az ő szexualitásuk fontosabb vagy érdekesebb mint a heteroszexuálisoké? Ezt gondolják! Tény. Ők felvonulnak, én nem, tehát fontosabbnak érzik magukat ilyetén mint én. Ők saját magukat különlegesnek hiszik én meg nem érzem magam annak, meg őket sem. Az, hogy a skandinávok mit csinálnak, az meg is látszik is azon elcseszett népcsoporton… erről ennyit. 🙂 Ideje lenne már, hogy a melegek is végre felnőjenek és végre ők elfogadják saját magukat az állandó önigazolás-keresés helyett, mint pl. ez a bejegyzés, vagy cikk, vagy mif@szom… (áttételesen, nem a szerzőről beszélek!) A társadalom már rég ugyanolyan levegőnek nézi őket mint bárki mást, ők nem tudják elfogadni magukat, pontosabban nem tudnak beletörődni, hogy egyszerűen semmi érdekes nincs abban, hogy valaki meleg. Komolyan, ki hallott már olyat, hogy valakik szerveznek egy felvonulást ahol semmit sem mutatnak be saját magukon kívül? Mégis kinek képzelik magukat, valami nemzeti hősnek?! Nem is megy el senki csak ők! Kurvára megmutatják magukat a világnak amikor egy hetero sincs ott… 😀 Örülhetnek neki, hogy legalább egy maroknyi szélsőjobbos megjelenik és lekever pár nyaklevest találomra, mert ellenben még az a 2 perc sem jutna a hírekben a pridenak, mint amennyi most jut… Egy szó mint száz, húzzanak vissza dolgozni, ne vonulgassanak, lépjenek már túl ezen, azt’ faragjanak vagy fessenek valamit vagy bármi, és akkor ha majd alkotnak, alkottak valamit, meg lesznek dicsérve, el lesznek ismerve, amíg pedig nem, addig lehet szépen gyakorolni és fejlődni mert mindenki így csinálja, nincs kivétel, tök mindegy ki mennyire buzi…

  • Szia Sil!

   Nem nagyon tudok neked erre reagálni, nagyon másképp gondolkodunk, így nem érzem, hogy lenne értelme, hogy a felvetéseidet megválaszoljam. Átolvasom még egyszer, aztán majd meglátom.

   Tudom, hogy ez a téma megosztó, sokan sokféleképpen gondolkodunk róla, de szerintem sem leszel itt törzstag, mert bár nem nyilatkozhatok a többi kommentelő nevében, nem szoktak itt így írni a többiek, akkor sem, ha valami nem tetszik nekik. Nem tudom, ki ajánlotta a blogot, és milyen ajánlóval, kísérőszöveggel, de itt tényleg nem szoktunk így írni, reagálni.

   Ennek ellenére azt mondom, hogy üdv. a blogon, nézzél körül, ha van kedved; ha nincs, akkor sincs gond, akkor majd körülnézel máshol.

   • Sejtettem, hogy okozok némi stilisztikai kavalkádot a fejekben – de majd alszanak rá egyet-kettőt és túl lesznek rajta… No-no! Ajánló?! Kísérőszöveg?! Az szép… szerinted tényleg így történik amikor, ja igen, amikor egy bestsellert hirdetnek, az igen, az így történik… 😀 Nyugi, nem kell még bujdosnod a reflektorfény elől, mert ezt a blogot “csak úgy” egy sör mellett említették… 😉 Nincs mért szégyenkezned különben, a humorérzéked emelték ki leginkább, az pedig az egyik legfontosabb… meg aztán relatív is… 😉

  • “Kurvára megmutatják magukat a világnak amikor egy hetero sincs ott…” Kurvára sok hetero volt ott. Mondjuk te azt sem tudod, hogy ez bejegyzés vagy cikk.

  • Azért írok egy választ. Nem Sil miatt, hanem azok miatt aki ezt olvassák és az ilyen vélemények befolyásolhatják őket valós információk híján.

   No, de akkor a tévedések eloszlatása végett:

   “Uncsi! Érdektelen. Az emberek leszarják a melegeket. Én is.”

   Hát egyrészt nem úgy veszem észre hogy leszarnak minket, én örülnék neki a legjobban ha legalább annyira leszarnának, mint egy heteroszexuálist. Másrészt ha a kommentelő tényleg érdektelennek találta volna a témát, meg se írta volna ezt a hozzászólást. De neki feltétlen meg kellett írnia, a Pride után majdnem két héttel.

   “Pont ez a legnagyobb baja a melegeknek, hogy leszarják őket, még csak melléjük sem köpnek.”

   Az utóbbi időben Kerényi Imre, Bayer és Semjén Zsolt folyamatosan csak köpdösnek a melegekre. Csak az nem hallott róla, aki egy kő alatt él.

   “Az nem érdem, hogy valakinek van szexuális identitása, tök mindegy milyen, emellett valamit még le kéne tenni az asztalra!”

   Mit kéne többet le tenni az asztalra, mint egy heteroszexuálisnak? Ugyanolyan, munkánk után adózó állampolgárok vagyunk. A különbség csak az, hogy valami érthetetlen oknál fogva ennek ellenére nem házasodhatunk, párunkkal KÖZÖSEN nem fogadhatunk örökbe gyereket, de a legérthetetlenebb hogy minden jó szándékunk ellenére még csak vért sem adhatunk, miközben az országban vérhiány van.

   Közben jogilag is visszalépés történt, a család fogalma diszkriminatív és leszűkített lett aminek sok heteró szülő se tud megfelelni, alkotmányosan már nem tiltott a szexuális orientáció alapján való diszkrimináció, stb. Szóval ugyanannyit teszünk a társadalomért, mégis sokkal kevesebbet kapunk, mint egy heteroszexuális, és akkor még a szociális problémákról nem is beszéltünk.

   “Az emberek önmagában ezért nem vonulnak fel!”

   Volt már 2010-ben Budapesten Hetero Büszkeség is.

   “ki az a gyökértelen barom aki a saját vagy akár más ember szexuális hovatartozásának “megmutatásáért” megy utcára?!”

   Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a Pride egy tüntetés a diszkrimináció ellen és ünnep is egyben, mely az 1969-es christopher street-i lázadásra emlékezik. Ezért van nyáron, ezért van vonulás, és ennyi bőven elég a történeti előzményekről, akit érdekel utánanéz.

   “Ők felvonulnak, én nem, tehát fontosabbnak érzik magukat ilyetén mint én.”

   Nem erről szól részünkről a dolog, de ha valaki úgy gondolja hogy a saját orientációja fontosabb mint a másé, nyugodtan bejelenthet erről szóló rendezvényt a rendőrségnél, szerintem nem fogják visszautasítani.

   “Az, hogy a skandinávok mit csinálnak, az meg is látszik is azon elcseszett népcsoporton…”

   Csak szeretnél olyan életszínvonalon élni, mint ők. Annak megteremtéséhez ész is kell ám.

   “Nem is megy el senki csak ők! Kurvára megmutatják magukat a világnak amikor egy hetero sincs ott… :D”

   Ez konkrét tárgyi tévedés, rengeteg a heteró szimpatizáns.

   “Örülhetnek neki, hogy legalább egy maroknyi szélsőjobbos megjelenik és lekever pár nyaklevest találomra, mert ellenben még az a 2 perc sem jutna a hírekben a pridenak, mint amennyi most jut…”

   Végre egy jó meglátás, de megint csak: ha valakiket nagyon érdekli ez a téma, azok pont ők. Sajnálom, hogy az erőszakot és a rendbontást nem utasítod el, ráadásul úgy állítod be mintha célunk lenne az ilyenek megjelenése.

   “azt’ faragjanak vagy fessenek valamit vagy bármi, és akkor ha majd alkotnak, alkottak valamit, meg lesznek dicsérve”

   Na világhírű meleg művészemberekkel mindig tele volt a padlás, hadd ne kelljen sorolnom őket mert ma másra is szeretnék időt szánni 😀

   • “minden jó szándékunk ellenére még csak vért sem adhatunk, miközben az országban vérhiány van.”

    Ezt nem mondod komolyan! Ez nagyon durva. Mármint ez így konkrétan le van írva valamilyen jogszabályban? Utánanéztem, és csak ilyesmit találtam, hogy kockázatos szexuális élet, meg fertőzésveszély, de homoszexualitásról nem volt szó. És hogy megy ez? Bemondásra? “-Ön meleg? -Igen. -Akkor sajnálom.” Vagy hogy? Lehet, hogy most nagyon hülye vagyok, de ezt nem látom át.

    • Közben ezt találtam, 2007-es cikk,nem tudom, változott-e azóta, mert ez így nagyon durván diszkrimináló:

     http://www.origo.hu/itthon/20070907-nem-adhatnak-vert-a-melegek.html

    • Igen, bemondásra megy, és akkor a nővérke azt mondja hogy akkor inkább ne, ugyanis a homoszexuális aktust automatikusan kockázatos viselkedésnek minősíti a hazai egészségügyi gyakorlat. Nem törvény, nem jogszabály, gyakorlat.

     Persze felvetődik a kérdés, hogy HIV-re ezek szerint mégsem szűrnek? Egy heteró nem lehet pozitív? Mert OK, ott van az ablakperiódus amíg nem mutatható ki, de az meg mindenkinél ugyanannyi idő, és ha már HIV-el fertőzött a vér, tök mindegy kié volt. Vannak országok ahol egyébként ez sem probléma már.

     http://444.hu/2014/05/14/meleg-ferfiak-ne-adjanak-vert/

     Szóval elvileg a vírus terjedése miatt meleg férfiak nem adhatnak vért, de Nemzeti AIDS Stratégia 2012 óta nincs ha jól tudom, pedig az mindennél fontosabb lenne hogy valami terv is legyen a terjedés megakadályozására.

     http://ataszjelenti.blog.hu/2013/04/19/mi_lesz_veled_aids_strategia

     Jogilag egyértelműen diszkriminatív törvények nincsenek Magyarországon, tehát olyat sehol nem fogsz olvasni hogy homoszexuálisoknak tilos ezt és ezt, csak vannak amiből ki vagyunk “felejtve”. A család fogalma olyan szűkösen van megfogalmazva hogy abba értelemszerűen csak heteró szülők tartozhatnak bele, a házasságot a korábbiakkal szemben újra csak két külön nemű társulásának írja le, továbbá a 2012-es alkotmány sem tartalmazza már hogy szexuális orientáció szerint tilos lenne diszkriminálni, helyette maradt az “egyéb tulajdonság”, amibe most vagy beleértelmezi ízlése szerint a jogalkalmazó a szexuális orientációt, vagy nem.

   • Jól tetted, hogy írtál választ. Az vitának itt van vége nem rád, nem rátok vonatkozott.

 6. Ó, hát ez a SIL a szívemből szólt… 🙂 de azért kiegészíteném.
  Napok óta azon pattog az ország -illetve a liberális oldal -, hogy 70 ellentüntető megzavarta a 10.000-es felszabadult kisebbséget az önkifejezésben. De még ezzel sem lenne gond, bár maga az abszurditás beszédes, miszerint hangsúlyozom: 70 db ellentüntető – keresztény indíttatásból – igyekezett ellehetetleníteni a tízezres kisebbséget… azon kisebbséget, akik mindenbe belerúgnak ami valaha érdemet erényt jelentett. Hol a tolerancia határa? Nyilvánosan alázzák a legszentebb könyvet, és ezt mindenkinek le kell nyelnie? Ez még belefér?
  Az már csak hab a tortán, hogy a legtöbb meleg önéletra.. bocsánat Curriculum Vitaeje úgy kezdődik, és úgy is végződik, hogy MELEG VAGYOK. Ennyi pont. Életükben egy téglát nem tettek arrébb, pusztán az állítólagos elnyomásukra hivatkozva, már-már kiváltságosan érvényesülnek. Harmadrészt pedig a jogegyenlőtlenséget sem értem: Én heteroszexuális férfiként ugyanúgy nem vehetek feleségül egy férfit (zsiráfot, betoncsiszolót, kisbolygót) mint ők. Tehát ugyanazok a jogok vonatkoznak rájuk mint rám…
  Végül pedig; szinte könnyfacsaró, ahogy a PRIDE hivatalos honlapján, a 14 éves Pistike találkozót beszél meg a 60 éves Kálmánbácsival az “óra” alatt. Tényleg az, megható. Az egyetlen társkereső az országban ahol már 14 évesekre is lehet vadászni… de ez úgy látszik nem zavarja a femiket… ugyanis itt csak kisfiúkról van szó, nem kislányokról… akikért ugye nem kár? 😦

  • Tibi, veled csak egy baj van. Hogy fingod nincs, miről beszélsz, van egy marha nagy véleményed, a saját képzeleted műve, láthatólag egyetlen meleget sem ismersz – pontosabban de, csak fogalmad sincs, hogy az illető meleg. Viszont alighanem félsz – ez a félelem persze az ismeret gyakorlatilag teljes hiányából táplálkozik. De szemmel láthatólag nem is akarsz megismerkedni a dologgal, csak osztani az észt. Nem olyan nagy baj ez, csak kellene az, amit osztani szeretnél.
   Pedofília és homoszexualitás: ha volna összefüggés, jelentősen több fiú gyereket molesztálnának, nem gondolod?

   • “Tibi, veled csak egy baj van. Hogy fingod nincs, miről beszélsz, van egy marha nagy véleményed, a saját képzeleted műve, láthatólag egyetlen meleget sem ismersz ” – régi ismerőstől bármilyen véleményt szívesen veszek. 🙂 Elég sok meleg “ügyfelem van” munkámból kifolyólag, de egyikre sem jellemző a polgárpukkasztás, látványos deviancia… meggyőződésem, hogy ezek jelentős része azt napot otthon, vagy egy igényes helyen töltötte kedvesével, egy jó minőségű bor társaságában. Civilizáltan és mások szociális, vallási, szexuális meggyőződésére tekintettel. Mivel ezek az emberek már túljutottak azon hogy ők melegek, ezt nem hiszik önmagában nívónak, így igyekeznek valóban értelmes tartalmas dolgokért élni. Igazából SIL előttem elmondott mindent; a kutyát nem érdekli ma már más nemi irányultsága, és ha ennek csak így lehet némi piárt szerezni, az nagy szégyen.
    Gondolkodtam én is, hogy kimegyek függetlenként kíváncsiságból megnézni milyen is egy ilyen felvonulás, de nem kívántam a langyos sört… így otthon a 4 FAL KÖZÖTT heteróskodtam a kedvesemmel, senkit nem zavarván…
    Idén, év elején a Facebook 1.1 milliárd felhasználó (releváns statisztika) adatlapja alapján nyilvánosságra hozta tagjai, ilyetén irányultságát. Mindenkit meglepett, hogy a férfiak kb. 40%-a, a nők uszkve 38%-a bi- illetve homoszexuális… ennyit a kisebbségről, ennyit a lobbiról. Tavaly az USA-ban az LMBTQ közösség 800 milliárd dollárt költött el magára, ami egy akkora szám, hogy e mögé akaratlanul is gazdasági érdek társul. Ugyanúgy, ahogy a feminizmus mögött is elsősorban gazdasági érdek… azaz a társadalom másik felének megadóztatása állt a háttérben. Persze… mindemellett megkönnyítették a nők számára a válást, olyannyira… hogy míg az 50-es évek Amerikájában, a fekete közösségekben a házasságon kívül született gyermekek száma 10% alatt volt, a kétezres években ez a szám már 90% fölé emelkedett, azaz ma 10-ből 9 afroamerikai gyerek csonka családban (jellemzően anyuval) nevelkedik. Hasonló a helyzet az fehér közösségek között is.

    Amíg 4.000.000 millió ember él ebben az országban létminimum alatt, és félmillió gyermek éhezik rendszeresen, addig ez a melegkérdés -felvonulás egy bagatell maszatolás, súlytalan provokáció, a valós dolgok elhomályosítására. Magát a “melegbüszkeséget” sem értem… nekem azért ennél sokkal több kell, hogy büszke legyek magamra, mint nemi irányultság… nem érzek mögötte valós potenciált, volument… kár, hogy ma már ennyi elég ehhez.
    Ha pedig valaki a szemem előtt alázza a bibliát azt és is leköpöm, megvetem.

    “Pedofília és homoszexualitás: ha volna összefüggés, jelentősen több fiú gyereket molesztálnának, nem gondolod?” – neked fogalmad sincs a számokról Laci, ahogy senkinek.Pláne a látenciáról. Még csak most kezdenek ezzel a kérdéssel konkrétan foglalkozni… De ehhez az kellett, hogy levegyék a 2 bástyát a tábláról (Jill Abramson, Viviane Reding)
    Könyvtárakat lehetne megtölteni azzal a szakirodalommal ami a 20. század modern társadalomtudományokat kritizálja, nem fejteném ki ezt most bővebben.
    Jól sejtem, hogy anno az egyik petíció alatt veled vitáztam Vendég néven ugye?

    • “meggyőződésem, hogy ezek jelentős része azt napot otthon, vagy egy igényes helyen töltötte kedvesével”
     Tehát fogalmad sincs, csak feltételezésed, amit eszed ágában sincs ellenőrizni.
     “a kutyát nem érdekli ma már más nemi irányultsága”
     Csak Kerényit, Semjén fővadász urat, az egész jobbikos bagázst, magukat kereszténynek tartó embereket, meg általában mindenkit, aki szerint nincs a homoszexualitással semmi baj, a négy fal között.
     “kíváncsiságból megnézni milyen is egy ilyen felvonulás, de nem kívántam a langyos sört”
     Magyarul itt sem ellenőrizted a prekoncepciódat.
     “ahogy a feminizmus mögött is elsősorban gazdasági érdek… azaz a társadalom másik felének megadóztatása állt a háttérben”
     Újabb állítás, megint minden bizonyíték nélkül – magyarul megint egy előítélet.
     “4.000.000 millió ember ”
     Annyi az egész világon sincs, nem baj?
     “nekem azért ennél sokkal több kell, hogy büszke legyek magamra, mint nemi irányultság”
     Szerintem nem lenne baj, ha elolvasnád többek között ezt a posztot is, meg még más szövegeket is a témával kapcsolatban, hogy miről szól a meleg (fekete, cigány, zsidó, női, mozgássérült, stb.) büszkeség. De azért röviden, csak most, csak neked: pont arról, hogy attól, hogy a többségi társadalom megveti a melegeket (feketéket, stb.), még épp olyan értékes emberek, mint bárki más.
     “neked fogalmad sincs a számokról Laci”
     Ha neked vannak, kérlek, ossz meg releváns, értékelhető tanulmányokat ezzel kapcsolatban, de ne a fütyizörejről idézd, kérlek!
     A tudományokat általában kritizálják, általában azok, akik nem értenek hozzájuk kicsit sem.
     Velem leginkább nem petíció alatt vitáztál szerintem, hanem egy másik blogon, míg ki nem penderítettek onnan. A magam részéről ezt nem várom meg, inkább nem etetem tovább a trollt.

  • A zászlóégetés, a petárdázás vagy a mocskosbuzizás volt a keresztény indíttatás kifejeződése?

   • Van, aki számára igen. Nyilván tisztában vannak az ilyenek a kereszténység lényegével is.

   • Zöldfűszál: azért illene tudni megkülönböztetni a neonácikat, a keresztényektől. Egyébként a Bibliára való fasz rajzolás ugyanannyira demokratikus és toleráns, mint a színes “zászló”égetése.

    • Magadnak osztogass tanácsot, mert szemmel láthatóan neked van szükséged rá. Idézet tőled: “70 db ellentüntető – keresztény indíttatásból – igyekezett ellehetetleníteni a tízezres kisebbséget”.
     Bibliára senki nem rajzolt semmit a Pride-on. Előbb olvass, nézz videókat, utána kommentelj.

 7. Annyira nem akartam hozzászólni ehhez a témához… csak mert kényes (sokan ugranak rá), és mert úgy gondolom, hogy két alapvető véleménytábor létezik, mely két tábor sosem fog közös nevezőre jutni (talán nem is kell nekik). Nem is fogok érdemben véleményt nyilvánítani, mert nem vagyok kompetens a témában, csak három megjegyzést szeretnék tenni, egyrészt Sil kommentjéhez… a pride, vagy nevezzük melegfelvonálusnak, nem a szexuális hovatartozást reklámozza, annál azért kicsit többről szól. Másrészt Tibi kommentjének utolsó bejegyzéséhez, csak annyit fűznék hozzá, hogy nem szerencsés dolog a pedofíliát összemosni a homoszexualitással (amit egyébként gyakran megtesznek mások is).

  Harmadrészt, és ez független az előző kettőtől, szeretnék több ilyen cikket látni (nem csak az adott témáról, hanem bármiről és más blogokon is), ami nem mocskolódó, vagy részrehajló, csupán kulturált véleményt közölt. Jó volt olvasni.

 8. Még mindig el tudok csodálkozni az emberi kicsinyességen, butaságon (és annak hívom, bocsi), azon az igyekezeten, energián, ahogy… gratulálok ahhoz, kedves tollampapírom, ahogy reagáltál a sértésekre (mert az is volt), ahogy emberszámba vetted azt, aki emberségének igen pinduri részét volt képes itt megmutatni…

  • Az van, hogy végül egy kommentjét kimoderáltam, egyszerűen nem tartozott ide, és már nagyon nem kapcsolódott semmihez. Komoly kérdés, mit csináljak ilyen esetben, amire még nem volt példa a blogon, Nem moderálok ki mindent, mert látni kell, hogy ilyen is van, ne legyenek illúzióink.

   • Sajnos ez ellen nem tudsz védekezni. A legjobb módszer mindig az, hogy nem etetjük a trollt és legyen bármilyen alpári, vagy provokatív a hozzászólása, jó kislány módjára, továbbra is kulturáltan válaszolunk neki. Persze nehéz “csendben” maradni főleg, ha úgy érzi az ember, hogy az illetőnek alapvető téveszméi vannak (és most nem az itteni kommentelőkre célzok)… De ez egy egészen más téma, úgyhogy nem is kezdek bele.

    • Nem, a legjobb nem az, ha kulturált választ adunk, hanem ha – miután nyilvánvalóvá vált, hogy troll – vagy moderálja a bloggazda, vagy egyáltalán nem szólunk hozzá. A kulturált válasz is válasz, a trollt a törődés, az odafigyelés élteti.

 9. Kedves TollamPapirom!

  Eloszor is bocsi az ekezetnelkulkisegert, remelem ez nem neheziti meg a mondandom ertelmezeset. Masodszor: Neha-neha olvasgatom a blogodat, es valahogy mindig ideszogez, ahogy le kell szogeznem azt is rogton, hogy megdoglok ag> rohogestol neha, ugy fogalmazol.:D marmint szigoruan pozitiv ertelemben, nagyon jo olvasni es sok mindenben egyetertek.

  De ez a tema nem ilyen.

  Probalom egy kicsit finomabban megfogalmazni, amire SIL es tibi probalt ‘ravilagitani’, meg koruljarni ezt a keresztenyes dolgot is (ahh igen, de jo volt a vallasos suli 12 kemeny evig).

  En ismerek meleg fiukat, oke, nem sokat, de speciel egy meleg fiu volt az osztalytarsam is (nyilvanosan soha nem vallotta be, de szo ami szo, senki nem lepodott volna meg, hogyha egyszer netalantan szint vall). Latszik rajtuk, hogy sajat kapura jatszanak, de kulonoskeppen senkit nem erdekelt, meg en is elnezo voltam veluk, mert tenyleg halaljofejek voltak, es ezzel a fiuval voltunk szinte a legjobban a kozepiskolas eveim alatt.

  Es ez a lenyeg: ha jofejek, ha elfogadhatoak, ha szocialisak, ha sikeresek es ugy altalaban minden rendben van veluk, akkor tenyleg eppen senkit nem erdekel a nemi erdeklodesuk. Hogy hetero, biszex, meleg vagy mittudomen – ez full lenyegtelen lesz a szellemi varazsuk miatt.

  De ok nem is vonulgatnak fel a Pride-on, mert ok elfogadtak magukat, meg ugy kb. le is szarjak de nagyivbol,hogy az emberek felhaborodnak azon, hogy csokoloznak mondjuk egy fiuval, vagy elsirjak magukat a Titanicon. Nem magamutogatnak, nem ugy kezdik es fejezik be a CV-juket, hogy meleg vagyok, MELEGVAGYOK, MONDTAM MAR HOGY MELEG VAGYOK?

  Ugyanezt megtapasztaltam lany verzioban is, amikor csak egyetlen masodpercre ismertem ket lanyt, es mar mosolyogva kozoltek velem, hogy ok bizony lezbikusok. Es ugy kb. ez volt az egyetlen informacio amit megtudtam roluk, tobbet nem is nagyon beszeltek magukrok a dobbent arckifejezesem lattan. Es nem azon dobbentem meg, hogy ilyenek,hanem… hogy ez a legelso es ez volt a legutolso is, amivel tavoztak… es szinte vartak, mint valami mennyei mannat, hogy en most ezert veregessem meg a vallukat, mondjam hogy ezaz, ugyesek okosak vagytok, buszke vagyok ratok, vagy hogy egyaltalan barmifele reakciot kivaltson ez belolem.

  Az egyetlen amit kivaltott az a nema dobbenet, amire ok sem tudtak mit szolni, es elmentek masoknak elregelni azt, hogy mennyire szeretik a tobbi lanyt.

  Kerdem en: Ki a fraszt erdekel?? Miert ezzel kell agyoncsapni az egesz tovabbi kommunikaciot, hogy ezt igy az arcomba dorgolik? Es mert valt ki beloluk dobbenetet es semmi reakciot az, hogy en erre nem reagalok semmit?

  Ugyanez a helyzet a Pride-dal. Odajonnek a pofamba, a media, radio, net, mindenki ezt tolja, hogy igy a melegek, meg kisebbseg meg a tokom tudja mi. Kit izgat…

  En ertem a motivaciot meg hogy miert csinaljak, de amig a ket fal kozott tortenik, senkit nem izgat. Ahogy egy hetero szerelmespart se akarok latni dugni az utcan, egy meleget szintugy nem. Ertelmes ember alapbol nem csinal ilyet. Az meg, hogy megdobaljak meg kigunyoljak oket meg megverik… HOL?? Valaki, konyorgom mondjon egy konkret peldat, hellyel, idovel, konkret esettel, mert amikor erre konkretan rakerdezek akkor hebeg habog mindenki.

  A kereszteny katyvaszrol: A Bibliaban van par utalas arra, hogy homoszexualisnak lenni egyet jelent a bunnel. Sodoma es Gomora varosa is valahol azert lett elpusztitva, mert elterjedt a homoszexualitas, van ra utalas… es hogy szoszerint idezzek: ‘… És ha valaki férfival hál, úgy a mint asszonynyal hálnak: útálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak; vérök rajtok.’ (milyen szep konyv ez a Szent Biblia…) Ergo gyilkold meg a homoszexualisokat.

  Majdnem minden kereszteny mashogy ertelmezi a Bibliat. Gondolom akik a keresztenysegre hivatkoznak, mikor kovel dobaljak oket (ertitek, KOVEL), a Mozesi torvenyeket es az Oszovetsegben leirtakat meg mindig ertekallonak talaljak es oskeresztenyek. A ‘neokeresztenyek’ meg mar kicsit szabadabban ertik mindazt, ami le van irva. De senkinek egyelore goze sincs arrol, hogy a Biblia PONTOSAN mit is akar uzenni, ezert van hatalmas kaosz meg mindig a tema korul. A Papa kimondja, hogy melegnek lenni nem bun, amikor feketen feheren le van irva az ellenkezoje… csak az ertelmezes ugye… mit lat bele az olvaso eset….

  Az egyik imadott lelkesz bloggerem irta egyszer, hogy neki fogalma sincs, hogy a teologusok kinek irjak a konyveiket… talan maguknak… vagy egymasnak… kereszteny MSN vagy mi. Kerdezte egyik a masiktol: ‘ Es te megertetted a Bibliat a Teologia Konyv altal?’ ‘Nem – valaszolta – a Biblia kellett hozza hogy megertsem a Teologia Konyvet.’

  Egy masik lelkesz tanarom ugy fogalmazott a kerdesrol, hogy: ‘Elfogadni elfogadjuk, de nem ertunk egyet vele.’ Tema lezarva, Rovid utalas arra, hogy ‘Nekem aztan tok mindegy mit csinalsz, nem az en dolgom hogy ugyis a pokolra jutsz.’

  (Csak zarojelben teszem hozza, hogy nagyon sokfele elagazhat az, hogy valaki miert utalja es mocskolja a melegeket. Lehet vallasi buzgalom, csaladi elnyomas, fusztracio-levezetes, vagy egyszeruen ugy latja hogy a melegek csak tovabb rontjak azt hogy a ferfiak mar nem ferfiak tobbe… elbuzisodnak ugymond. Mer ez most divat. Vagy mert biologiailag selejt. Es meg sorolhatnam… de errol meselek bovebben ha valakit erdekel, eleg sok velemenyt meghallgattam a temaban. )

  Remelem senkit nem sertettem meg, tajekoztatojelleggel irtam le mindezt. Ha valakinek valami kerdese lenne ezzel kapcsolatban, igyekszem valaszolni ra, nem troll vagyok, nem provokalni akarok, csak probalom az ellenvelemeny hangjat is hallatni, kicsit kulturverzioban. Aihogy en is nyitott vagyok mindennemu velemenyre ezzel kapcsolatban.

  • Szia Brook, üdv. a blogon!

  • Kedves Brook!
   Én nem fogok köntörfalazni, szerintem a tiszta egyenes reakció előrébb visz, mint a terelés.

   Konkrétan megmondom, hogy felülről beszélsz…:

   “meg en is elnezo voltam veluk”

   …ami azt jelzi hogy nem tekinted magaddal egyenrangúnak őket, a te “elnézésed” kell ahhoz hogy bárki teljes jogán való létezését elfogadhatónak tartsd. Sőt mi több, _tetszeniük_ kell neked:

   “ha jofejek, ha elfogadhatoak, ha szocialisak, ha sikeresek es ugy altalaban minden rendben van veluk, akkor tenyleg eppen senkit nem erdekel a nemi erdeklodesuk.”

   De ha nem jófej, nem szociális és sikeres, és általában nincs rendben, akkor már érdekel a nemi érdeklődése? Mindegy hogy hetero, bi ,vagy meleg…

   Azt hogy szerinted a melegeknek meg kell felelniük neked, kivetíted az ő viselkedésükre is azzal hogy azt mondod, annak érdekében mondták el a lányok magukról hogy leszbikusok hogy te megdicsérd őket:

   “es szinte vartak, mint valami mennyei mannat, hogy en most ezert veregessem meg a vallukat, mondjam hogy ezaz, ugyesek okosak vagytok, buszke vagyok ratok, vagy hogy egyaltalan barmifele reakciot kivaltson ez belolem”

   És még sztereotipizálsz is – tényleg kevés meleg barátod lehet:

   “hogy az emberek felhaborodnak azon, hogy csokoloznak mondjuk egy fiuval, vagy elsirjak magukat a Titanicon.”

   Én meleg vagyok, sosem bőgtem el még magam a Titanicon. És hogy ezt miért mondom:

   “Nem magamutogatnak, nem ugy kezdik es fejezik be a CV-juket, hogy meleg vagyok, MELEGVAGYOK, MONDTAM MAR HOGY MELEG VAGYOK?”

   Azért, hogy első kézből tudd, hogy a melegek nem feltétlen szokták magukat elsírni a Titanicon.

   Ja, és azért szokták elmondani hogy melegek, mert alapból mindenki heterónak tekint mindenkit – ha ebbe a játszmába belemennénk, az már nem lenne őszinte részünkről, meg te se tudnád hogy vannak melegek akik nem bőgnek a Titanicon. És nem, nem szokták ezzel kezdeni a CV-jüket, mert félnek attól hogy a homofób munkáltatók kirúgják valami hamis ürügy miatt őket.

   “Ki a fraszt erdekel?? Miert ezzel kell agyoncsapni az egesz tovabbi kommunikaciot, hogy ezt igy az arcomba dorgolik? Es mert valt ki beloluk dobbenetet es semmi reakciot az, hogy en erre nem reagalok semmit?”

   Miért nem mondtad meg nekik, hogy nem érdekel? Hidd el, nem megváltást vártak tőled, hanem pont ezt a reakciót.

   “Ugyanez a helyzet a Pride-dal. Odajonnek a pofamba, a media, radio, net, mindenki ezt tolja, hogy igy a melegek, meg kisebbseg meg a tokom tudja mi. Kit izgat…”

   Boldogok vagyunk, ha nem izgat a kérdés, épp ez a cél. A média, a rádió, a net meg meg azoknak csinálja a műsort, akiket ez izgat. De ezt te is érted:

   “En ertem a motivaciot meg hogy miert csinaljak, de amig a ket fal kozott tortenik, senkit nem izgat. Ahogy egy hetero szerelmespart se akarok latni dugni az utcan, egy meleget szintugy nem. Ertelmes ember alapbol nem csinal ilyet.”

   Tök jó, akkor ezek szerint egyetértesz azzal hogy amit a heterók megcsinálhatnak, azt a melegek is nyugodtan: utcai csók, kézen fogva járás, stb. Amit meg a heterók se, a melegek sem.

   “Az meg, hogy megdobaljak meg kigunyoljak oket meg megverik… HOL?? Valaki, konyorgom mondjon egy konkret peldat, hellyel, idovel, konkret esettel, mert amikor erre konkretan rakerdezek akkor hebeg habog mindenki.”

   Tessék, itt van két gyilkosság, az egyikben saját lakásán ölték meg az áldozatot:
   http://index.hu/belfold/2014/02/10/jogeros_lett_a_homofob_gyilkos_eletfogytiglana/
   A másikban meg egy transzvesztita hulláját szedték ki a tóból:
   http://hvg.hu/itthon/20131104_Transzvesztita_ferfi_holttestere_talaltak

   Itt meg egy támadás egy melegbár ellen:
   http://www.hirextra.hu/2008/06/28/tisztesseges-nyomozast-varnak-a-melegbar-ugyeben/

   Itt meg összevertek egy fiatalt szélsőségesek – kamerák rögzítették az esetet, a rendőrség mégis lebeszélte az áldozatot a feljelentésről:
   http://www.napiaszonline.hu/aktualis/a_terfigyelo_kamerak_rogzitettek_a_meleg_fiu_banta_20504

   Egyébként ellentmondásba keveredtél magaddal ebben a témában:

   ” Az meg, hogy megdobaljak meg kigunyoljak oket meg megverik… HOL??”
   “Gondolom akik a keresztenysegre hivatkoznak, mikor kovel dobaljak oket (ertitek, KOVEL),”

   “Mer ez most divat. Vagy mert biologiailag selejt. ”

   A homoszexualitás nem divat vagy genetikai selejtség.

   Remélem nem bántottalak meg kíméletlen őszinteségemmel, tájékoztatójelleggel írtam le mindezt. HA kérdésed van, szólj.

   • Szia welcometore4ality!

    Koszi a nemkontorfalazast, ertekelem. De most halalkomolyan, nem ironia: neha bizonyos emberekbol ugy kell kirugdosni az igazsagot, mert szepit meg homalyosit. Orulok hogy veled nem kell lefutni a felesleges udvariaskodasi koroket.

    De akkor en is sorban reagalnek:

    “…ami azt jelzi hogy nem tekinted magaddal egyenrangúnak őket, a te “elnézésed” kell ahhoz hogy bárki teljes jogán való létezését elfogadhatónak tartsd. Sőt mi több, _tetszeniük_ kell neked:”

    Felreerted (gondolom); nem tudom irtam e mar, de nekem nem alapbol azzal van a bajom, hogy melegek. Szerintem minden embernel vannak olyan dolgok, amik belole nemtetszest, vagy leminositest valtanak ki. De ha nem erted, akkor nezzunk egy masik csoportot, amivel szinten vannak problemaim: a gatlastalan r_bancokkal, akik szemrebbenes nelkul hajtanak ra a fiumra, vagy barki fiujara, onzoek, siker es elvezethajhaszok. Ezzel se az a bajom, hogy elvezik az eletet, vagy hogy ugy elnek ahogy: hat eljenek, csak ne varjak mar el, hogyha befurakodnak a maganszferamba, vagy esetleg rahajtanak a fiumra, akkor en ehhez jo pofat fogok vagni, es toleransan megveregetem a vallukat, hogy ezaz, csinald csak, addig en elmegyek kavezni.

    “A MEG EN IS” arra vonatkozott, hogy en alapvetoen nem igazan vagyok elfogado azokkal, akik… hat hogy egy pledaval eljek: a mai lanyos fiukkal. Na ez nekem nem megy, meg hogy tobb idot toltenek a tukor elott, mint mondjuk en. Csinaljak, meg eljenek igy, nekem aztan 8, csak velem ne akarjanak kapcsolatba kerulni, mert ettol a tipustol hanyingerem van. – pedig ok heterok.

    Minden olyan egyennel, vagy csoporttal bajom van, aki keres nelkul turakszik be az eletembe, esetleg olyan dolgot muvel – (esetleg direkt az en szemem lattara) – amivel elismerest akar kicsikarni, vagy toleraltatni akarja magat. Mindenkinek joga van toleraltatni magat (bar Mo.-n ez meg kicsit varat magara), nekem pedig jogom van ahhoz, hogy ezekkel az emberekkel intolerans legyek. Ergo nem kell mosolyognom hozza, amennyiben nem akarok. Nem tudom mennyire vettek ezek az egyenek es csoportok eszre, hogy ezzel pont ellenkezo hatast valtanak ki nagyon sok embernel, akik egyebkent vallat rantananak az adott temara. Ez a “Fogadj el, fogadj el, fogadj el, fogadj el, FOGADJ MAR EL!” mantra, ami az ellenkezojebe fog atcsapni… vannak egyparan “csakazertse” tipusu emberek, akik a nagy nyomas hatasara kivonjak magukat es direkt az ellentaborhoz fognak allni, mert “nekem te ne mondd meg hogy mit csinaljak.”

    “De ha nem jófej, nem szociális és sikeres, és általában nincs rendben, akkor már érdekel a nemi érdeklődése? Mindegy hogy hetero, bi ,vagy meleg…”

    Ezek csak peldak voltak. De eppen errol beszeltem, ez engem aztan egyaltalan nem erdekel: ha valaki nem jo fej, vagy eppen egy rohadek onzo seggfej, akkor nekem aztan tok mindegy hogy hetero peldamutato istenhivo csalapa, vagy egy drogos az utcarol: a szemilyesege miatt elitelem, nem a tobbi “milyensege” miatt.

    “(…) annak érdekében mondták el a lányok magukról hogy leszbikusok hogy te megdicsérd őket:”

    Nos, talan te is ismered azt a fajta metakommunikaciot (arckifejezest, testbeszedet), azt a fajta “kozlok valamit, utana mosolygo fejjel szunetet tartok, es varom a hatast” erzest, amikor sut, egyenesen eget az, hogy a masik hogy reagal, es ok nagyon szeretnek hogy ez pozitiv legyen. Pozitiv varakozas, ha jol emlekszem (bar ebben nem vagyok 100% hogy igy hivjak). Es beloluk pont ez sugarzott: Kozoltek, es vartak. Mosolyogva,, buszken, elismerestvaroan. Es mint mondtam, mikor ezt nem kaptak meg, csak neztuk egymast legalabb fel perc kinzo csendben, odebb mentek, es masnak hireszteltek. Mindenkinek. Elsoinformacio. Nem a nevuk, nem a koruk, nem az, hogy ismerkedjenek, hanem ez. Es buszken. Nagyszeru, de ezzel en mit kezdjek? (De tenyleg? Ha latod a masikon hogy dicseretet var, akkor mondd meg neki hogy ez teged hidegen hagy? De akkor meg szomoru lesz… vagy hazudd hogy ez teged erdekel, es hallgasd a masfel oran at tarto fecsegest arrol, ami teged egyaltalan nem izgat?…)

    Ha mondjuk siman informaciokozlesnek mondtak volna, vagy beszelgetunk egy kicsit es ugy derul ki, akkor azt mondom hogy oke. Ismerek egy biszexualis lanyt, aki egyaltalan nem hangoztatja, es a szemilyesege miatt nagyon kedvelem. Es van egy masik biszexualis lany is (ok ketten regen egy part alkottak), akit viszont addig vernek amig eletben van).

    “És még sztereotipizálsz is – tényleg kevés meleg barátod lehet” (…) “nem sirtam a Titanicon”

    Hat… ezt nem is tagadtam. Viszont ha jol emlekszem leirtam, hogy alapbol olyanokat ismerek, akikrol… hat… senki nem lepodne meg, ha kiderulne. Alkonyatot olvas, sir a romantikus filmeken, erzekeny, kifejezetten ad magara, szinte csak lany baratai vannak… a masik meg ugye alapbol nem az az eros alkat, de rola meg mindenki tudja – es szarik ra hogy ki mit gondol errol. De tenyleg nincs sok, ez a ketto… en beloluk indultam ki, marmint a fiukra vetitve.

    Ooo… itt asszem e tobbi kerdesre fentebb leirtam mit gondolok. De tovabba:

    “Tök jó, akkor ezek szerint egyetértesz azzal hogy amit a heterók megcsinálhatnak, azt a melegek is nyugodtan: utcai csók, kézen fogva járás, stb. Amit meg a heterók se, a melegek sem.”

    Pontosan. De ki az aki pl. a buszon dugja meg a masikat (igen… hallottam ilyenrol). Na ez az, amit elitelek, de mocskos modon. Ki az aki ilyet csinal, nem beszelve arrol hogy ez torvenyt is sert… Amit az egyiknek nem lehet, a masiknak se, igy van egyenloseg.

    Az esetek, meg amiket belinkeltel, a meleg baros meg a “direkt megolok egy buzit” akcion kivul, szimpla gyilkossagok. Nincs alatamasztva pl. a transzvetita eseteben sem, hogy azert oltek meg, mert transzvesztita, csakhogy megvertek es megoltek. De ez tobb millio heteroszexualissal is megesett mar. Ezt nem lehet tudni… vannak gyilkosok, akik kifejezett celpont nelkul vadasznak, annak aztan tok mindegy, hogy kit talal meg. Van akik meg kifejezetten a gyengekre utaznak, pl. gyerekek vagy nok, o meg noi ruhaba volt oltozve, es ha sotet is volt, siman hihette rola a levadaszoja hogy no.

    “Egyébként ellentmondásba keveredtél magaddal ebben a témában:

    ” Az meg, hogy megdobaljak meg kigunyoljak oket meg megverik… HOL??”
    “Gondolom akik a keresztenysegre hivatkoznak, mikor kovel dobaljak oket (ertitek, KOVEL),””

    Nos… az nem is volt kerdes, hogy a Pride-on vannak ellentuntetok, akik nagyon szivesen es keres nelkul fejezik ki a nemtetszesuket. De en ezen kivulre gondoltam, de ezt feljebb mar megvalaszoltad.

    “Aki homoszexualis nem biologiai selejt, stb..”

    Nezd, ezt nem nekem kell elmagyaroznod… viszont annak, akit ez nem erdekel, 24 per hetben fujhatod, ok nem fogjak mashogy gondolni. Aki a biologiaban van otthon, az ala tudja tamasztani, aki meg kemeny vallasos, na azt meg az isten faszaert (mar bocsanat) se lehet leporgetni arrol, hogy a pokolban fognak elegni. De mondom, ennek nagyon sok oka lehet, minden szemely mas es mas. Mondhatnam ugyis, hogy mindenkire ra lehet huzni az egyenruhat, csak bizonyos egyeneken kurva szarul fog allni.

    Eppen ezert ez egy meddo vita. Te ugyerzed neked van igazad, ok meg pontosan ugyanerrol vannak meggyozodve.

    (Egyebkent nem ertem ezt a felvonulgatosdit, sem a melegeknel, sem a tobbi csoportnal, akik ezt a fajta modjat valasztjak az “elfogadtatom magam” hajcihonek. Nem felvonulgatni kene szerintem, hanem megmutatni valahogy, hogy hasznos tagjai a tarsadalomnak, ertelmesek, elfogadhatoak, de csoportszinten – ezzel csak hirdetik hogy ok hasznosak meg minden, de nem bizonyitjak, csak elvarjak hogy oket fogadjak be, a nagy semmire, azert mert masok. Mert a legtobben ezen vannak fennakadva, hogy nem hasznosak “csak riszaljak a segguket a kamionon”. Meg kene mutatni hogy ez nem igy van. Vagy nem tudom. Ezen en is csak most gondolkodtam el.)

    Legyszi legyel meg ilyen kimetlenul oszinte! (:

    • Kérlek, hogy mindig ugyanazzal a névvel írj, ha egy korábbi kommentedre reagálnak, és arra válaszolsz. Mindenkinek könnyebb így. (köszi)

    • Örülök hogy nem személyes támadásnak ítélted meg a kritikámat. Az ilyen emberrel öröm a nézeteinket összeütköztetni, respekt részemről is 😉

     “Felreerted (gondolom); nem tudom irtam e mar, de nekem nem alapbol azzal van a bajom, hogy melegek. Szerintem minden embernel vannak olyan dolgok, amik belole nemtetszest, vagy leminositest valtanak ki.”

     Így van, természetesen vannak akik alapból nem szimpatizálnak bizonyos egyénekkel, és mivel ez az emberi természet alapvető része senki nem is kíván rajta változtatni. Mégis miben különbözik a pl. a kirekesztő gyűlölettől, amin meg igenis változtatni kellene?
     -Nem csoportra, hanem egyénre vetül ki
     -Nem övezi sztereotípia

     Ezt azért mondtam el, mert a célunk emiatt nem az, hogy mindenki szeressen minket (na az totál náciság lenne) csak azért mert melegek vagyunk. Hanem az, hogy EGYÉNI megítélésünkben ez a tulajdonság ne legyen mérvadó. Azért szeressenek vagy ne szeressenek minket amiért olyanok vagyunk amilyenek, nem azért mert melegek vagyunk (vagy ugye bik, leszbikusok, transzok, aszexek, stb.). Munkánk alapján ítéljenek meg minket, hogy mennyire vagyunk jó emberek vagy rosszak, mint bárki mást.

     Kérdezheted, hogy akkor meg minek mondjuk meg vonulgatunk. Azért mert a hétköznapokban jórészt láthatatlan kisebbség vagyunk (nincs ám mindenkire ráírva, sőt… lásd pl.: Neil Patrick Harris, meleg sportolók), és egy buzivicc elsütésekor sokszor fel se vetődik hogy esetleg ez neki sértő lehet. Biztos vagyok benne, hogy van olyan ismerősöd, akiről még csak nem is sejted hogy meleg – és itt nem a lányos fiúkra gondolok.

     “De ha nem erted, akkor nezzunk egy masik csoportot, amivel szinten vannak problemaim: a gatlastalan r_bancokkal, akik szemrebbenes nelkul hajtanak ra a fiumra, vagy barki fiujara, onzoek, siker es elvezethajhaszok. Ezzel se az a bajom, hogy elvezik az eletet, vagy hogy ugy elnek ahogy: hat eljenek, csak ne varjak mar el, hogyha befurakodnak a maganszferamba, vagy esetleg rahajtanak a fiumra, akkor en ehhez jo pofat fogok vagni, es toleransan megveregetem a vallukat, hogy ezaz, csinald csak, addig en elmegyek kavezni.”

     Nem tartom szerencsésnek a hasonlatodat. Ha valaki ráhajt a fiúdra, akkor személyesen csak őt ítéld meg szerintem, ha már tényleg muszáj. De rendben, szerinted az ilyen emberek ártanak neked ami miatt nem nézel rájuk jó szemmel – de melyik meleg árt neked bármit is?

     ” Na ez nekem nem megy, meg hogy tobb idot toltenek a tukor elott, mint mondjuk en. Csinaljak, meg eljenek igy, nekem aztan 8, csak velem ne akarjanak kapcsolatba kerulni, mert ettol a tipustol hanyingerem van. – pedig ok heterok.”

     Akkor tényleg nem a melegekkel van bajod, hanem a lányos fiúkkal. Most erre mit mondjak? 😀 Ha nem szimpatikusak akkor utasítsd vissza a közeledésüket és kész. Igazából nem tudom miért hoztad fel őket, hiszen gondolom ettől függetlenül ugyanúgy kezeled őket, mint bárki mást.

     “Minden olyan egyennel, vagy csoporttal bajom van, aki keres nelkul turakszik be az eletembe, esetleg olyan dolgot muvel – (esetleg direkt az en szemem lattara) – amivel elismerest akar kicsikarni, vagy toleraltatni akarja magat.”

     A lányos heteró fiúk ilyenek? Belefúrják magukat az életedbe? Milyen módon? Szerintem csak élik a maguk világát, téged meg zavarnak valami miatt és emiatt feltűnőnek ítéled meg őket.

     De rendben, ne csak rájuk gondoljunk: ha ez nem tetszik, akkor miért nem nézel egyszerűen félre? Ha nem akarsz látni valakit akkor egyszerűen nem nézel oda, ezt az élet minden területén ösztönösen alkalmazza az ember. Másrészt miből gondolod (már megint) hogy a te elismerésedre vágyik mindenki?

     “Mindenkinek joga van toleraltatni magat (bar Mo.-n ez meg kicsit varat magara), nekem pedig jogom van ahhoz, hogy ezekkel az emberekkel intolerans legyek.”

     Van jogod hozzá (míg nem diszkriminálsz), de okod még mindig nem igazán 🙂 Persze ok nélkül is van jogod intoleránsnak lenni, de akkor ne próbáld meg magadnak (és nekem) bemagyarázni hogy van okod. 🙂

     “Nem tudom mennyire vettek ezek az egyenek es csoportok eszre, hogy ezzel pont ellenkezo hatast valtanak ki nagyon sok embernel, akik egyebkent vallat rantananak az adott temara.”

     Egyrészt őket nagyon sajnáljuk amiért a probléma elemzése helyett az egyszerű dac reakcióját választották, másrészt meg mint feljebb is kifejtettem, nem az a cél hogy szeressenek minket – tehát ezek az emberek a kiindulópontot is félreértelmezik.

     A cél egy kisebbség láttatása, az arctalanság eltüntetése, a Stonewall Inn sokadik évfordulójának megünneplése, a kisebbség problémáira való figyelemfelhívás, és nem utolsósorban hogy az emberek lássák hogy akik melegek ugyanolyan emberek mint a heterók, és a többségi társadalom felismerje hogy ami nem szokványos és furcsa (transzik, gender-queerek), az még ugyanúgy normális, csak más.

     “Ezek csak peldak voltak. De eppen errol beszeltem, ez engem aztan egyaltalan nem erdekel: ha valaki nem jo fej, vagy eppen egy rohadek onzo seggfej, akkor nekem aztan tok mindegy hogy hetero peldamutato istenhivo csalapa, vagy egy drogos az utcarol: a szemilyesege miatt elitelem, nem a tobbi “milyensege” miatt.”

     Oks, ez így már egyértelműbb és tök jó.

     “Nos, talan te is ismered azt a fajta metakommunikaciot (arckifejezest, testbeszedet), azt a fajta “kozlok valamit, utana mosolygo fejjel szunetet tartok, es varom a hatast” erzest, amikor sut, egyenesen eget az, hogy a masik hogy reagal, es ok nagyon szeretnek hogy ez pozitiv legyen.”

     Jó rendben, és mi lenne hogy ha felvetném hogy lehet hogy leszbinek néztek téged és ezért vártak pozitív megerősítést? Vagy ők az alapján rostálják ismerőseiket hogy mennyire tolerálják őket? És még mindig nem értem, hogy miért nem mondtad meg nekik azt hogy téged ez nem érdekel? Miért nem adtad meg nekik ezt, valami miatt ez fontos volt neked?

     ” Nagyszeru, de ezzel en mit kezdjek? (De tenyleg? Ha latod a masikon hogy dicseretet var, akkor mondd meg neki hogy ez teged hidegen hagy? De akkor meg szomoru lesz… vagy hazudd hogy ez teged erdekel, es hallgasd a masfel oran at tarto fecsegest arrol, ami teged egyaltalan nem izgat?…)”

     Őszintén elmondod nekik amit gondolsz. Hogy nem érdekel. És akkor nem kell hallgatnod az ezzel kapcsolatos érdektelen fecsegésüket – bár nem tudom honnan gondolod, hogy ez követte volna. Azt sem tudom honnan gondoltad hogy szomorúvá váltak volna a közönyödtől (bár még egyszer: ha leszbinek néztek, akkor talán…).

     “Ha mondjuk siman informaciokozlesnek mondtak volna, vagy beszelgetunk egy kicsit es ugy derul ki, akkor azt mondom hogy oke. Ismerek egy biszexualis lanyt, aki egyaltalan nem hangoztatja, es a szemilyesege miatt nagyon kedvelem. Es van egy masik biszexualis lany is (ok ketten regen egy part alkottak), akit viszont addig vernek amig eletben van).”

     Sokan vagyunk és sokfélék. Mindenki másképp kezeli ezt a kérdést – és ha már leszbikus meg bi ismerőseid is vannak, akkor nem kéne CSAK a leszbik coming out módszerét ráhúznod az LMBT társadalom egészére. Mert ott vannak a bi ismiid is, ne feledd.

     “Hat… ezt nem is tagadtam. Viszont ha jol emlekszem leirtam, hogy alapbol olyanokat ismerek, akikrol… hat… senki nem lepodne meg, ha kiderulne. Alkonyatot olvas, sir a romantikus filmeken, erzekeny, kifejezetten ad magara, szinte csak lany baratai vannak… a masik meg ugye alapbol nem az az eros alkat, de rola meg mindenki tudja – es szarik ra hogy ki mit gondol errol. De tenyleg nincs sok, ez a ketto… en beloluk indultam ki, marmint a fiukra vetitve.”

     Rendben, de ugye tudod hogy a melegek attól melegek, mert a saját nemüket szeretik? Nem más miatt. Lehet vannak olyan melegek akik Alkonyatot olvasnak (engem spec. a világból ki lehet vele üldözni), és még lehet hogy sokan is vannak, de ez alapvetően nem ismérvük. Megintcsak: Neil Patrick Harris, meleg focisták.

     Nem mondom hogy nem lehetnek a melegek lányosak, de tudd, hogy amit felismersz belőlük az utcán, csak egy merítés a feltűnőbbek közül. És szerintem a lányos fiúkkal sincs gond.

     “Pontosan. De ki az aki pl. a buszon dugja meg a masikat (igen… hallottam ilyenrol). Na ez az, amit elitelek, de mocskos modon. Ki az aki ilyet csinal, nem beszelve arrol hogy ez torvenyt is sert… Amit az egyiknek nem lehet, a masiknak se, igy van egyenloseg.”

     Teljes egyetértés.

     “Nincs alatamasztva pl. a transzvetita eseteben sem, hogy azert oltek meg, mert transzvesztita, csakhogy megvertek es megoltek.”

     Tény, de azért gondolom Jászapáti nem épp a tolerancia fellegvára 😀 Szóval nagyon erősen benne van a pakliban hogy talán emiatt ölhették meg.
     Azért gondolom a maradék három eset is rávilágít, hogy nem ok nélkül beszélünk melegek inzultálásáról. Csak mert korábban hiányoltad a bizonyítékokat.

     “Aki a biologiaban van otthon, az ala tudja tamasztani, aki meg kemeny vallasos, na azt meg az isten faszaert (mar bocsanat) se lehet leporgetni arrol, hogy a pokolban fognak elegni.”

     Teljesen igaz, de ő ne akarja a vallását rám erőltetni. Ha szerinte bűn a homoszexualitás, akkor örüljön neki hogy nem bűnözik, de az én életemet ne akarja diktatórikusan saját képére szabni. Élni és élni hagyni. (Bocs a reklámért tollampapirom, de erről már írtam: http://senkisehivta.blog.hu/2014/05/09/tiltja_a_vallasom)

     Szóval nem kell szeretnie, tolerálnia sem mint meleget de még csak megértenie sem, csak vegye tudomásul hogy vallásszabadság van és abban nem hiszek amiben ő (konkrétan hogy van diszkrimináló Isten). De ez messzire vezet.

     “ezzel csak hirdetik hogy ok hasznosak meg minden, de nem bizonyitjak, csak elvarjak hogy oket fogadjak be, a nagy semmire, azert mert masok.”

     Mit javasolsz, vállaljunk hétvégenként csoportosan önkéntes munkát? Nem elég az hogy ugyanúgy dolgozunk és adózunk, mint a heterók? Ha még ennek fejébe szeretnél valamit, hát tessék:

     Amikor be akarjuk bizonyítani hogy hasznosak vagyunk és vért akarunk adni, azt ostobán visszautasítják fertőzéskockázatra hivatkozva; vagy ha úgy akarjuk bizonyítani hasznosságunkat hogy az árvaházból örökbefogadnánk gyereket hogy ne kelljen nyomorúságos körülmények között felnőnie és ne az állam pénze menjen rá, hanem a sajátunkból nevelnénk fel, akkor is visszautasítanak minket.

     Érdemes ezen elgondolkodni. Nem a hasznosságunk bizonyításának hiányával van a gond, hanem az ostoba szűklátókörűséggel, ami még erre sem ad lehetőséget.

     • Ja igen, még egy gondolat ha már társadalmi hasznosság: i. e. 6 szd-ban élő Szapphótól egészen napjaink legkiemelkedőbb művészeiig (lásd: Neil Patrick Harris :D) és cégvezetőiig (Tim Cook) már elég LMBT ember bizonyította hogy nem csak társadalmilag hasznosat, de örökértékűt is tud, tudott alkotni.

      • Az LMBTQ emberek társadalmilag pont olyan hasznosak, mint a nem LMBTQ emberek, ezért nem kell tenniük semmi extrát.

      • Bocsi a nickvaltoztatasert, csak utolag regisztraltam a wordpress-en es automatikusan ezt adta be. De igen, szoval Brook = Heather (meg meg van otezerhatszaz masik nevem…)

       Es elnezest a kesedelmes valaszert, de akkor megint menjunk sorba.

       “Azért szeressenek vagy ne szeressenek minket amiért olyanok vagyunk amilyenek, nem azért mert melegek vagyunk (vagy ugye bik, leszbikusok, transzok, aszexek, stb.). Munkánk alapján ítéljenek meg minket, hogy mennyire vagyunk jó emberek vagy rosszak, mint bárki mást.”

       Tiszta sor, pont ezt mondtam en is.

       “Kérdezheted, hogy akkor meg minek mondjuk meg vonulgatunk. Azért mert a hétköznapokban jórészt láthatatlan kisebbség vagyunk (nincs ám mindenkire ráírva, sőt… lásd pl.: Neil Patrick Harris, meleg sportolók), és egy buzivicc elsütésekor sokszor fel se vetődik hogy esetleg ez neki sértő lehet. Biztos vagyok benne, hogy van olyan ismerősöd, akiről még csak nem is sejted hogy meleg – és itt nem a lányos fiúkra gondolok.”

       Na ezt speciel ala tudom tamasztani, egyszer ultunk egy bevasarlokozpontban egy fiuval, es o mondta, hogy nezzek korbe, o meg tudja mondani, hogy itt hanyan kozolunk homoszexualisak, akirol meg csak nem is gondolnam, csak nem merik a nyilvanossagnak bevallani. Tobben, mint azt en elsore gondolnam. Meg is lepodtem, bar az aranytalanul nagy szamot kis tulzasnak tartottam, de mindenesetre tisztaban vagyok vele, hogy Magyarorszagon ezt meg titkolni kell, foleg a fiatalsag koreben. (A fiatal alfahimek a legkegyetlenebbek az ilyen fiukkal… nem verik meg oket meg semmi, de azert… hat nem is hagyjak figyelmen kivul, meg rohognek rajta a hata mogott)

       A vicces kerdessel kapcsolatban, akik altalaban a kisebbseggel viccelodnek, nagyreszt feher boru fiuk. Mar elnezest a szexizmusert, a tapasztalat beszel belolem, az o szajukbol, minden csoportban sokkal sokkal nagyobb aranyban hangzottak el ilyenek – es tok mindegy hogy a nokrol, a homoszexualisokrol, ciganyokrol van e szo. Nekik ez vicces. Es jo, 1-2 poent meg en is elviselek a felesegvero Jozsi bacsirol, meg meg is mosolygom, de amikor valaki nem tud leallni ezekkel, ott azert nem csak a viccmeseles van a hatterben… (tovabbi informacio Evanal: “csak viccelek dragam” )

       “Nem tartom szerencsésnek a hasonlatodat. ”

       Mert nem is hasonlat volt. 🙂 Csak egy masik pelda arra, hogy kiket nem szivesen viselek el a koreimben. Akinek mar a muhaj, mukorom, muszempilla, ilyenek befigyelnek, az sajnos reszemrol minusz ponttal indul, ha meg erre ratesz egy lapattal az is, hogy gatlastalanul hatbadofne, akkor meg az isten mentse meg tolem. E csoport nagy reszere pedig a rongyrazas, a tulgesztikulalas, az elviselhetetlen hangszinu kenyeskedes jellemzo… ezeket nagyon nehezen viselem, szinte egyaltalan nem. Persze mindig vannak kivetelek, de azert na… egy dosa fannytol te sem varnal voros diplomat.

       “Akkor tényleg nem a melegekkel van bajod, hanem a lányos fiúkkal. ”

       A lanyos fiukat se tudom elviselni, de csak azert mert nagymertekben hasonlitanak a fentebb emlitett tipusra. Azok a kezmozdulatok, sejpites, hajbeloves, gesztikulacio amit le tudnak produkalni… ezt egy lanytol is nehezen viselem… nemhogy egy fiutol…

       Es nem tudom hanyadszorra irom le, hogy olyan, hogy nekem nem a melegekkel van bajom, olyan nincs, legalabbis nem azert nem szeretem oket, mert melegek. De errol lentebb irok egy osszefoglalot.

       “De rendben, ne csak rájuk gondoljunk: ha ez nem tetszik, akkor miért nem nézel egyszerűen félre? Ha nem akarsz látni valakit akkor egyszerűen nem nézel oda, ezt az élet minden területén ösztönösen alkalmazza az ember. Másrészt miből gondolod (már megint) hogy a te elismerésedre vágyik mindenki?”

       Mert hiszed azt, hogy nem ezt csinalom? Sehol, meg csak meg sem emlitettem, hogy barmifele attrocitasban reszesulne akarmelyik csoport a reszemrol, csak hogy ne akarjak mar, hogy toleraljam oket, hogyha egyszeruen nem akarom. Amikor meglatok egy (valoszinusithetoen) meleg part azt uton, max utanukfordulok, de nem dobalom meg oket kovel, nem illetem oket nevekkel, nem futok oda hozzajuk egy bibliaval a kezemben, es mondom nekik, hogy ugye tudjatok hogy titeket demon szallt meg es surgosen kezdjetek el templomba jarni? Ha olyanom van, kicsit jobban megnezem oket, de ugy megyek el mellettuk, mint akarki mas mellett. (Kiveve a mulanyokra, rajuk altalaban elejtek nagyon halkan vagy csak magamban egy bizonyos kifejezest…)

       Amit nem ertek, hogy mert hangoztatod ennyiszer, hogy mindenki az en elismeresemre vagyik. Hol irtam ilyet? Vagy hol utalok egyaltalan arra, hogy nekem kell megfeleljen az egesz tarsadalom? Az, hogy jogom van az intoleranciahoz es elek is vele, az nem azt jelenti hogy at akarom formalni oket. Isten ments, hogy nekem barki is meg akarjon felelni. Mar a “megvaltozok erted” kezdetu mantratol is herotom van… valtozz meg magadert basszus, ne ertem, ne mas miatt, ez a te elete – az hogy nekem nem jossz be igy, az az en dolgom, masnak meg majd 100%-ban megfelelsz. Ennyi, meg egy bambi.

       Az meg a masik, hogy en nagyon ritkan kezdemenyezek tamadast, plane fizikait. Fizikait csak a legvegso esetben, szobelit is akkor, amikor mar tullepett a delikvens minden hataron nalam. De akkor is meg szoktam oldani: ha szepen nem megy, durvan se, keressel se, sehogyse, akkor vagy o tavozik az eletembol, vagy en az ovebol. Bekesen elhetunk egymas mellett – de nem egymassal.

       “Van jogod hozzá (míg nem diszkriminálsz), de okod még mindig nem igazán 🙂 Persze ok nélkül is van jogod intoleránsnak lenni, de akkor ne próbáld meg magadnak (és nekem) bemagyarázni hogy van okod. :)”

       Okot mindenki tud gyartani ezer felet, hasrautesszeruen, ha utalni akar valakit vagy valamit. 😀 Foleg ha meg ugy is alatamasztja hogy mindeki elhigyje, meg sajat maga is elhiszi, akkor meg foleg.

       De mint mondtam, a feljebb valo csoportokra es azon beluli egyenekre iranyulo intoleranciamat jogosnak erzem, es megkerdojelezheted, meg mas is megkerdojelezheti, de ez nem igazan fog valtozni, mert ha belolem ezek rossz erzesek valtanak ki, a te vagy mas kedveert nem fogok nekiallni megeroszakolni magamat, ha erted. 🙂

       Es ahogy mar sokszor leirtam, a melegekkel nincs bajom, nekem egyenekkel van a bajom, a felvonulassal van a bajom, a meleg es hetero BUSZKESEG (???????!) gel van a bajom, es hogy bele akarnak maszni a kepembe, es azzal hogy ismetelgetik hogy fogadjam el oket. Meg amit te is csinalsz, probalsz olyanokat adni a szamba, amiket abszolut nem mondtam, nem is utaltam ra, hogy nekem kell megfeleljenek…. ?

       “A cél egy kisebbség láttatása, (….) ”

       Errol kicsit lejjebb.

       “Jó rendben, és mi lenne hogy ha felvetném hogy lehet hogy leszbinek néztek téged és ezért vártak pozitív megerősítést? Vagy ők az alapján rostálják ismerőseiket hogy mennyire tolerálják őket? És még mindig nem értem, hogy miért nem mondtad meg nekik azt hogy téged ez nem érdekel? Miért nem adtad meg nekik ezt, valami miatt ez fontos volt neked?”

       Oohm… hat igazabol egesz eletem soran, ha haromszor hajtott ram lany, tehat ezalapjan meg azt is hihetnem (bar nem tudom mi alapjan?…). de… tehat ez egy barati csapat volt. En akkor lettem nekik bemutatva, A PASIM altal, aki ott allt tolem 5 centire, ok harman pedig mar regota nagyon jo baratok voltak. Hallottak mar rolam is a baratom altal, gondoltuk itt az ido hogy osszeismerkedjunk. De mondom, en tudtam roluk hogy ok biszexualisak, ok is tudtak hogy en tudom, es hogy hogy allok ehhez, mindenki tudott mindent. Ez nem informaciokozles volt. Visszagondolva lehet hogy provokalni akartak, lehet hogy buszkek voltak ra siman, de ez nem sima kozles volt. Reakciot vartak, lehetoleg pozitivat.

       Es hogy az ezt koveto bo masfel oraban errol lett volna szo, ezt pontosan azert tudom mert mar hallottam roluk… nyiltan es mindenki elott felvallaltak hogy milyenek, szidtak es leneztek a heterokat, ja es a monogam kapcsolatban eloket is… “elegem van a sok idiota monogambol”. Es ugye hogy a baratsagba a szex is belefer, es hasonlok… hmmm…. nos nem tudom te hogy vagy vele, de en inkabb kihagytam ezt az idegtepo masfel orat az eletembol.

       Tudtak hogy ez engem hidegen hagy… ezert is nem ertem az egeszet, tehat ez egy akkora kerdojel es dobbenet szamomra, hogy az valami elkepeszto.

       “(…)nem kéne CSAK a leszbik coming out módszerét ráhúznod az LMBT társadalom egészére. Mert ott vannak a bi ismiid is, ne feledd.”

       Na ez egy WTF… ezt hol csinaltam? Rengeteg fele coming out-rol hallottam, nem huztam ra senkire semmit, csak elmondtam hogy ok ketten hogy csinaltak, es elmondtam hogy ez a fajta elismeres varas a coming out-tal egyutt, nalam kiuti a biztositekot. De egy szoval se emlitettem, hogy mas pont ugyanigy csinalna.

       “Tény, de azért gondolom Jászapáti nem épp a tolerancia fellegvára 😀 Szóval nagyon erősen benne van a pakliban hogy talán emiatt ölhették meg.
       Azért gondolom a maradék három eset is rávilágít, hogy nem ok nélkül beszélünk melegek inzultálásáról. Csak mert korábban hiányoltad a bizonyítékokat.”

       Hat nem csak Jaszapati, de egesz Magyarorszag sem nevezheto eppen toleransnak ebbol a szempontbol sem. (nem veletlen nem elek mar ott) 🙂 De errol meeg egy kicsit lejjebb.

       “Teljesen igaz, de ő ne akarja a vallását rám erőltetni. Ha szerinte bűn a homoszexualitás, akkor örüljön neki hogy nem bűnözik, de az én életemet ne akarja diktatórikusan saját képére szabni. Élni és élni hagyni. (Bocs a reklámért tollampapirom, de erről már írtam: http://senkisehivta.blog.hu/2014/05/09/tiltja_a_vallasom)

       Szóval nem kell szeretnie, tolerálnia sem mint meleget de még csak megértenie sem, csak vegye tudomásul hogy vallásszabadság van és abban nem hiszek amiben ő (konkrétan hogy van diszkrimináló Isten). De ez messzire vezet.”

       Na igen… csak ot meg a vallasa kotelezi arra, plane ha pap, lelkesz, vagy neadjisten (ahh… hulye poen, sose birom kihagyni) jehova tanui, akkor neki kotelezo teritenie az embereket. Ez a hivatasa. Meg lehet hogy o ugy is erzi, hogy segiteni akar neked, te meg mar elkuldened Egyiptomba homokot lapatolni, hogy ember hagyjal mar engem beken, en boldog vagyok a magassasagos joisten irgalma nelkul, de o mondja mondja, meg akar menteni a pokoltol. (Es csak ovatosan zarojelben teszem hozza, hogy ezzel egyutt a sajat lelkiismeretet is nyugtatgatja es kepzeli el az atyauristen melletti helyet a mennyorszagban, hogy o bizony mindent megtett annak erdekeben, hogy a lelked ne egjen a pokolban).Ja es ha nem sikerul a teritesi akcio, akkor eroteljesen el kezd sajnalni, hogy te meg nem talaltad meg Jezussal a kapcsolatot, te szegeny elveszett barany.

       A bejegyzesedet kesobb elolvasom. 🙂

       De neked meg azt kell tudomasul venned, hogy a nagy fogadj el akciotokkal te meg arra akarod ravenni, hogy fogadjon el valami olyat, ami az o szemszogebol mar egyenlo a bunnel. 🙂 Akarmennyire szeretne mindenki egy jobb vilagot, sose lesz az… nagyon kulonbozoek vagyunk es valaki ugyis serulne, de nagyon, a nagy vilagmegmento akcioban.

       A vallasosak sosem fogjak elfogadni a melegeket, a melegek meg sosem fogjak megerteni, hogy egy mindenkit szereto isten miert pont oket diszkriminialja, akiknek az egyetlen bunuk hogy a sajat nemukhoz vonzodnak. Meddo vita, valoszinuleg sose lesz vege…

       “Mit javasolsz, vállaljunk hétvégenként csoportosan önkéntes munkát? Nem elég az hogy ugyanúgy dolgozunk és adózunk, mint a heterók?”

       Kicsit lejjebb… na, mindjart kinyogom.

       “Amikor be akarjuk bizonyítani hogy hasznosak vagyunk és vért akarunk adni, azt ostobán visszautasítják fertőzéskockázatra hivatkozva; vagy ha úgy akarjuk bizonyítani hasznosságunkat hogy az árvaházból örökbefogadnánk gyereket hogy ne kelljen nyomorúságos körülmények között felnőnie és ne az állam pénze menjen rá, hanem a sajátunkból nevelnénk fel, akkor is visszautasítanak minket.”

       Kerdes: fertozesveszelyre hivatkozva? Mert, nem vizsgaljak be elotte a vert, mielott tovabbadjak vagy mi? Egy heteronal is ugyanugy meg van az eselye annak, hogy esetleg fertozott… szoval… nemtom, ezt most nem teljesen ertem. A noverem dolgozott a Voros Keresztnel, sokszor maga is verado volt, de soha egyetlen egyszer nem meselt olyat, hogy egy meleget visszautasitottak volna. Nem lehet hogy ez csak bizonyos varosokban vagy bizonyos helyeken van igy, az orszagon belul?

       “Érdemes ezen elgondolkodni. Nem a hasznosságunk bizonyításának hiányával van a gond, hanem az ostoba szűklátókörűséggel, ami még erre sem ad lehetőséget.”

       Na, es igen, heres my time to shine. Sokat gondolkodtam hogy mit es hogyan kene tenni annak erdekeben, hogy elfogadjak a melegeket, vagy barmilyen lathatatlan csoportot. Oda jutottam, hogy gyakorlatilag jelen helyzetben az sem segitene ha magat a rak ellenszeret talalnatok fel, akkor is lenne valami hiba a rendszerben.

       A MAGYAR rendszerben. Szerintem alapvetoen az orszag embereinek osszfelfogasaval van a baj. Mondjuk szerencsetlenek nem tehetnek rola, hiszen egy olyan orszagban, ahol gyarkolatilag keszul megszunni a demokracia, most komolyan, mit lehet varni? A meleg- es barmilyen kerdes sokadrangu, nincs is a megbeszelendo listan, amikor a kedves vezetoseg, meg a NEPESEDESI KEREKASZTAL (aztak… ilyen nevet ocsem….) azon faradozik hogy kialakitsanak egy teljesen irracionalis es logikatlan NYUGDIJ-PONTRENDSZERt (what the fuck?????!!!!!). Ahol mi is elkepeszto szegenysegben eltunk anno, es ezt ugy kepzeld el hogy anyam nem valtotta ki a gyogyszereiemet mert nem volt ra penz, meg rengeteg embernek van hitele, munkanelkuliek, depressziosak, es alapjaiban veve az egesz a csod szelen van, igy semmit nem tehettek, mert ez a meleg kerdes majdhogynem lenyegtelen az elobb felsoroltakhoz kepest.

       Amikor en telen 3 lepedo alatt fagyoskodtam a szobamban, anyam meg azon aggodott hogy hogy fizesse ki a tartozasait, akkor nekem eszembe se jutott a kisebbsegre gondolni, mert ahhoz tul sok volt rajtam is, meg mindenkin a teher.

       De en azzal kezdenem, hogy levaltanam a teljes magyar parlamentet, es valaki olyat tennek a helyukre, akiknek van valami fogalmuk is arrol, hogy mit es hogyan kene csinalni (ne kerdezd kit… nemtudom). Ha csak egy kicsit is javulna a helyzet, javulna az elfogadasa is, a tolerancia is, minden, ivelne folfele, es nem az lenne hogy csak ugy viccbol gyilkoljak egymast az emberek meg ongyilkosak lesznek. Mas orszagokban ez olyan szepen megy, nem ertem hogy nalunk miert nem sikerul mar nem is tudom hany eve…. de dobbenet ami otthon megy, es ez sajnos kisugarzik az emberekre is…

       • Nem kell szabadkoznod, mindenki akkor válaszol amikor tud.

        Azonban én most nem az utolsó hozzászólásodra reagálnék, hanem inkább tisztáznám hogy honnan indult a vita, ugyanis úgy érzem kezdünk eltávolodni attól amiről beszélni kezdtünk. Ezért értelmezni próbálom az eddigieket és a hozzá fűzött reakciómat, ha te nem így értelmezted, szólj, nem akarok senki szájába olyan szavakat adni amik nem hangzottak el.

        1. Szóval elmondtad, hogy tollampapírommal a Pride témájával kapcsolatban nem értesz egyet, és hogy megmagyarázod hogy SIL és tibi mire akart “rávilágítani”.
        Kifejtetted, hogy a melegekkel nincs gondod (ha sikeresek, kedvesek, szociálisak…), csak ‘ne dörgöljék a képedbe hogy azok’ (à la leszbikus pár), és a Pride is ezért vált ki ellenkezést az emberekből, mert senkit nem érdekel más szexuális orientációja. Erre én megmagyaráztam, hogy azért csináljuk ezt mert mindenkit alapvetően heterónak néznek, és hogy az olyan sztereotípiák lebontása érdekében bújunk elő, mint pl. amit te is mondtál, hogy minden meleg lányos és elsírja magát a Titanicon, amik miatt minket hátrányok érnek.

        Felvetetted a kérdést, miszerint milyen atrocitások ellen is tiltakozik a Pride és a melegek többsége, mert te nem tudsz ilyenről, amire én felhoztam példákat: melegbár gyújtogatás, gyilkosságok, erőszak, stb.

        2. A második hozzászólásodban elmondtad hogy igazából nem a melegekkel magukkal van bajod. Elmagyaráztad, hogy mindenkinél vannak olyan vonások amiket unszimpatikusnak tart, például nálad azok az ún. “ribancok” akik ráhajtanak a fiúdra, és ezért nem érdemlik ki hogy ezt toleráld. Erre mondtam én, hogy az unszimpátiával nincs gond ha nem téves sztereotípiák mentén (“senki nem lepodne meg, ha kiderulne. Alkonyatot olvas, sir a romantikus filmeken, erzekeny, kifejezetten ad magara, szinte csak lany baratai vannak… a masik meg ugye alapbol nem az az eros alkat”) és csoportok ellen irányul, ráadásul elmondtam hogy nem tartom szerencsésnek hogy a melegeket a fiúdra hajtó “ribancokhoz” hasonlítod, mert azokkal ellentétben a melegek nem ártanak neked. De megemlítetted nem szimpatikus egyénekként a kényeskedő lányokat, és a lányos fiúkat is, amire csak a vállamat tudom vonni, mert mint mondtam az egyéni szimpátia, nem pedig a tolerancia szintjére sorolható. Kifejtetted, hogy mindenkivel bajod van aki szerinted a te magánszférádba akar befurakodni és elismerést akar belőled kicsikarni (“Minden olyan egyennel, vagy csoporttal bajom van, aki keres nelkul turakszik be az eletembe, esetleg olyan dolgot muvel – (esetleg direkt az en szemem lattara) – amivel elismerest akar kicsikarni, vagy toleraltatni akarja magat.” Vagy még: “Kozoltek, es vartak. Mosolyogva,, buszken, elismerestvaroan.”, vagy még legújabb hozzászólásodból: “Rengeteg fele coming out-rol hallottam, nem huztam ra senkire semmit, csak elmondtam hogy ok ketten hogy csinaltak, es elmondtam hogy ez a fajta elismeres varas a coming out-tal egyutt, nalam kiuti a biztositekot.” amire kérdeztem, hogy honnan gondolod, hogy mindenki a te elismerésedre vágyik – legújabb hozzászólásodban meg azon méltatlankodsz hogy miért jövök mindig azzal hogy azt gondolod hogy mindenki a te elismerésedre vágyik: “Amit nem ertek, hogy mert hangoztatod ennyiszer, hogy mindenki az en elismeresemre vagyik. Hol irtam ilyet?”). Végül elmondtad, hogy nem érted mire jó a Pride, javasoltad hogy helyette a melegeknek külön kéne bizonyítaniuk társadalmi hasznosságukat, amit mostanáig sem tudom milyen formában képzeltél el.

        Eddig egyetértesz? Így történt? Ha nem, szólj nyugodtan, tényleg nem akarok kavarni.

        Térjünk rá a MOSTra.

        “Csak egy masik pelda arra, hogy kiket nem szivesen viselek el a koreimben. Akinek mar a muhaj, mukorom, muszempilla, ilyenek befigyelnek, az sajnos reszemrol minusz ponttal indul, ha meg erre ratesz egy lapattal az is, hogy gatlastalanul hatbadofne, akkor meg az isten mentse meg tolem. E csoport nagy reszere pedig a rongyrazas, a tulgesztikulalas, az elviselhetetlen hangszinu kenyeskedes jellemzo… ezeket nagyon nehezen viselem, szinte egyaltalan nem. Persze mindig vannak kivetelek, de azert na…”

        Igen, de ez csak egyszerű szimpátiakérdés. Cáfolj meg, de nekem van egy olyan érzésem hogy sokan azt hiszik, és talán te is úgy véled, hogy a Pride célja a szimpátiakeresés. De nem. Mi a toleranciáért küzdünk, nem a szimpátiáért, ami nem ugyanaz.

        Tolerancia = tiszteletben tartani a másikat. Te tolerálod a műkörmösöket, mert tiszteletben tartod hogy nekik is joguk van létezni és műkörmösként, egyenrangúként élni. (de hülyén hangzik :D)
        Szimpátia = kedvelni valakit, kedvezően viszonyulni valamihez. Te nem szimpatizálsz a műkörmösökkel, mert nem keresed a társaságukat.

        Ugye érted? Ezt te is megfogalmaztad: “Bekesen elhetunk egymas mellett – de nem egymassal.”

        Nem kell, hogy tetsszen neked a Pride, csak tartsd tiszteletben hogy van.

        “De neked meg azt kell tudomasul venned, hogy a nagy fogadj el akciotokkal te meg arra akarod ravenni, hogy fogadjon el valami olyat, ami az o szemszogebol mar egyenlo a bunnel.”

        Nononono. Nem vagyok ezekkel egy súlyban, már elnézést érte. Fölényeskedés, de ezt vállalom. Mi nem akarjuk hogy elfogadjon, és nem akarom hogy a vallását formálja át miattam még ha vallási szempontból is tarthatatlan amit csinál, csak azt hogy _tartson tiszteletben_ (tolerancia) úgy ahogy vagyok, mert én így születtem. Ja, meg hogy nekem a “bűn” tetszik jobban, mert az én (nem létező) vallásom szerint ez nem bűn. Ugye, vallásszabadság és tolerancia. Ugye, 1568, tordai törvény.

        Ő meg át akar formálni engem miközben én ilyen vagyok és én így vagyok jó ahogy vagyok (God makes no mistake), és ez jelentős különbség.

        De ők tovább is merészkedtek ám, ami megdöbbentő és tényleg vérforraló. Méghozzá azért vérforraló, mert (elvileg) egy szekuláris államban élünk, ahol egy vallásnak sem szabad az állam által pozitívabb elbírálás alá esnie. A fundamentalista kereszténység (értsd: pápább Ferenc pápánál…) azonban a polgári törvénykönyvet és az alkotmányt írogatja át saját kénye-kedve szerint az én rovásomra – miközben ugyanannyit adózom és ugyanannyit dolgozom, ha nem többet mint ezek. Fordítva sosem volt ilyen!

        Részünkről soha nem akartuk betiltani a Szent Jobb körmenetet, de ők rendszeresen habzó szájjal tiltanák a Pride-ot. Soha nem jutott eszünkbe hogy betiltanánk a keresztény vallás gyakorlását, de ők odáig is elmerészkedtek, hogy az alkotmányosan tiltsák az én házasságomat. Az örökbefogadást is ők ellenzik, és a gender fogalmával kapcsolatban meg olyan gyönyörű agymosást végeztek a fejekben hogy azt öröm nézni. Te is mondod, hogy amiatt a mentalitás miatt tart az ország ott ahol, hát tessék: ez az. Ecce homo.

        És ilyen disznóságok elkövetése után van képük csodálkozni ha valaki tiltakozik ezek ellen a mocskosságok ellen és kifigurázza az álságosságukat, lásd a papruhást a Pride-on?! Na neee.

        Hát elmondom, ha már így belejöttem, ugyanezt írtam le a posztomban is, mint itt: nekem ne jöjjön egy vallási fanatikus sem hogy ha nem tilthatja meg nekem hogy házasodhassak akkor az ő kis vallásocskája sérül. Mondom ezt úgy, hogy volt kapcsolatom a reformátusokkal, a katolikus és görög-katolikus egyházzal is, sőt, magamat meghazudtolva vallásos főszószóló is voltam annak idején, meg is bántam, noha a homoszexualitást és a kereszténységet mai napig nem tartom összeegyeztethetetlennek. Ő ettől függetlenül ugyanúgy házasodhat majd külön neművel vallásának megfelelően és ugyanúgy szülhet magának gyereket vallásának megfelelően, ahogy eddig is, ahogy utána is lebetegezhet ugyanúgy, mint eddig, miközben én ugyanúgy én házasodhatnék a saját nememmel (nem) vallásomnak megfelelően és gyereket fogadhatnék örökbe a párommal a (nem) vallásomnak megfelelően.

        Fú, most nagyon felhúztam magam, és ne tudd meg milyen pipa vagyok ahányszor rágondolok hogy az én támogatásom és engedélyem nélkül adót szednek ki a zsebemből, hogy olyan hittankönyveket finanszírozzanak amiben arról van szó hogy amit én művelek az halálos bűn. Majd te jössz, hogy értsem meg ezt a pofátlanságot. Aztán amikor az egyház állami támogatások milliárdjait nyúlja le az én adómból az engedélyem nélkül hogy ellenem uszítson, és utána azt a melegszervezetet baszogatják és próbálják kivéreztetni ami a norvégok(!!!) pénzéből finanszírozta magát, már végképp felmegy minden jóérzésű emberben a pumpa.
        Nagyon jó hogy beszélsz a magyar mentalitásról és az abból fakadó demokráciadeficitről, ezért most nem fogom vissza magam még ha túl is írom a témát, de hogy lásd az összefüggéseket, hogy a te magyar mentalitásodból mi hiányzik: annak a megértése hogy ha én vonulok azt érted is teszem, és neked is jó, ha nekem mint homoszexuális férfinak nem kutakodnak az ágyamban és nem baszogatnak miatta. De ez mehetett így évekig, ennek a következménye is az általad is emlegetett és rémesnek titulált Népesedési Kerekasztal, gyerek után nyugdíj meg egyéb rémséges szörnyűségek – és miután nem hogy közönnyel, de látszólagos nyugalommal és támogatólag nézte végig (gondolom te is) a hetero többség hogy az állam és az egyház hogyan pofázik bele a homoszexuálisok életébe, megrémülve vette észre hogy ezután ingerenciát érez a heteroszexuálisok paplanja alá bújáshoz is, pedig a lépés teljesen logikus. Ugye, milyen gusztustalan ez az egész? Ugye milyen rémisztő?! Hát jelzem, mi ezt minden nap átéljük!

        Úgyhogy tudod mit: ekkora brokit a kurva egyháznak és az államnak.

        És kedves heather vagy mittudoménkicsoda: az egymás iránti szolidaritáshiányból jön a politikusrablás ölbe tett kézzel való végignézése, annak következtében az általad is átélt szegénység és nyomor, végül az ebből kialakult közönyből a demokrácia halála. Lehet rajta szörnyülködni ami történik, de sem ész, sem diktátorhajlam nem kellett hogy ez megtörténhessen, hiszen többek között pont a te magyar mentalitásod is az ami ennek megágyaz: épp azon lamentálsz hogy a melegek miért élnek a gyülekezési szabadságukkal (Pride), az egyik legalapvetőbb emberi joggal ami téged is megillet és a demokrácia alapja. És az én gyermekkorom sem volt jobb, nem múlt el egy tél anélkül hogy ne fagyott volna meg a tea a konyhában, mindennapos volt hogy testvéreimmel nyomorogtunk egy szobában mert nem tudtuk a lakást fűteni.

        Tudom én, hogy vannak nagyobb problémák is, láthatod magam is átéltem, de ilyen mentalitással ha netalántán egyszer megtörténik hogy bemész a hivatalba ügyintézni vagy a bíróságra a jogaidat érvényesíteni, ne csodálkozz ha visszautasítanak mondván, hogy a tiédnél is vannak nagyobb problémák.
        És ha úgy gondolod hogy az állam és a társadalom részéről elvárható tőlem hogy lemondjak az engem megillető alapvető emberi jogaimról, akkor majd ne lepődj meg ha utána hozzád is ugyanilyen elvárással fordulnak, lásd: NÉPESEDÉSI KEREKASZTAL.

        Na, a többire most nem reagálok, már így is felbasztam az agyam. Reagálj ahogy gondolod, én mindenesetre mindent elmondtam amit tudtam. Talán ha lesz kedvem reagálok a konkrét írásaidra, eredetileg azt terveztem, de ebbe én most belefáradtam.

        • Huha… na csak sikerult idevergodnom magam, es vegigolvastam, hogy mit irtal. Ugyerzem, hogy nagyon elbeszel(t)unk egymas mellett… tudnek reagalni ra, de felesleges, ugyanez lenne a vegeredmeny, es ez az alaptematol mar reges reg elterelodott. Ezert probalom kicsit tomoritett formaban, .rar-ban osszefoglalni azt, amit errol gondolok, mert idokozben mas egyenekkel is sikerult ezt a par kort vegigfutni szoban es irasban is, es ott azert jutottunk valamire… es kiegyeztunk, mert rajott a delikvens, hogy en rohadtul nem akarom bantani, barmennyire is azt hiszi, csak bizonyos fogalmakat mi teljesen mashogy ertettunk (egyebkent ez sok veszekedesnek es vitanak az alapja…), aztan kiderult hogy mi is van, es ket mondatban le lehet zarni.

         Nezd… en elfogadom a homoszexualitast, a biszexualitast, mindent, de tenyleg mindennel egyutt tudok elni, mar ugyertem, hogy veluk egy tarsadalomban. Es pl. mittudomen, hogyha latok egy melegpart kezenfogva, akkor nem hogy nem fogok odamondani semmit, de meg csak a szemem sem fog rebbenni, es tudod hogy miert? Azert, hogy egy esetleges reakciombol, nehogy megbantsam oket. Nem akarom bantani oket, sem megbantani, semmit nem fognak abbol latni, hogy en mit gondolok errol. Nem vagyok elbol elutasito, es ez abbol is latszik, hogy veled is beszelgetek es beszeltem mar sok “mas” beallitottsagu emberrel, mert szeretnem megerteni, azert is kommenteltem ide. Ha esetleg kiderul egy emberrol, hogy nem heteroszexualis, akkor nem allok fel az asztaltol, nem kopom szembe, nem zavarom ki a hazambol, nem mondom, hogy tobbet nem szolhatsz hozzam, mert nem olyan vagy mint en. Ha a melegekkel lenne a bajom, de tenyleg ugy melyseges gyulolet szintjen, akkor most itt beszelgetnek veled? Elinteztem volna annyival, hogy te csak egy mocskos buzi vagy, beteg elmeju senki, nem szamit a velemenyed, ne is szoljal hozzam te szornyszulott, ugyis a pokolban fogsz elegni, ahogy az osszes tobbi, aki ezt tamogatni meri, amen. Es ugy huztam volna el innen, hogy csak ugy porzott volna utanam az ut.

         De nem tunik fel, hogy ez milyen ellentmondas, hogy azt hiszed hogy en a massagod miatt itellek el, de ha ez igy lenne, akkor szarba se neznem a velemenyedet, ehelyett mar nem is tudom hany karakternyi leveleket irok neked, es rohadtul igyekszem azon, hogy nehogy megbantsalak valamivel?

         De akkor elmondom meg egyszer… roviden, a lenyeget.

         En toleralom azt, hogy te mas vagy. Elfogadlak. Es reszemrol nem fog attrocitas erni. Soha.

         Azt is toleralom, hogyha felvonultok.

         En azt nem toleralom, hogy valaki BUSZKE, arra hogy mas. Miert buszke? Mit jelent az, hogy MELEG BUSZKESEG? Ez nagyon azt az erzest kelti, hogy “en felsobbrendu vagyok”, vagy “en mas vagyok, es erre buszke is vagyok.” De miert kell buszkenek lenni valamire, amirol nem is te tehetsz? Miert Pride a masodik szo, miert nem siman… mittudomen…. miert nem siman Budapesti Melegfelvonulas, miert kell odarakni a masodik szo gyanant, azt, hogy PRIDE?

         Ez olyan, mintha mondjuk a nok vonulnanak fel, de csak azert, mert nekik nem kukijuk van, hanem valami teljesen mas. Azt meg hivjuk BUDAPEST WOMEN PRIDE-nak? Tudom, hogy van olyan, hogy OneBillionRising Budapesten is, sot az egesz vilagon, de az is konkretan a nok elleni eroszakrol szol .Valami ellen. Fellazad valami ellen… es nagyon helyesen teszi, de erre o nem lesz buszke.Lehet hogy csak en nem tudok rola, de en meg sosem hallottam senki szajabol, hogy: “buszke vagyok arra, hogy feher vagyok, cigany vagyok, hetero vagyok, homoszexualis vagyok, azsiai vagyok, fogyatekos vagyok”. stb. Ez azert eleg lenezo a tobbiekkel szemben. Mert mit is jelent a buszkeseg?

         büszkeség (főnév)

         1. Megelégedettség vagy öröm érzése amiatt, amit tettünk, vagy amit egy másik személy tett (aki szoros kapcsolatban áll velünk).

         2. Önmagunk értékének tudása. Bizonyosság abban, hogy magunk vagy társainkkal képesek vagyunk jó hatásokat okozni, célokat elérni. Diadalmas érzés, amit az ember önmagába vetett hite, bizonyossága és a saját, magas szintű jóra törekvésének ideáljaihoz való igazodása tart fenn. Ez olyan önbecsülés, amit a csoportban betöltött szerep, vagy az elért eredmény igazol vissza.

         Miert vagy buszke arra, aminek nincsen eredmenye, ami miatt nem tettel semmit. En buszke lehetek arra pl, hogy van diplomam, mert megdolgoztam erte, letettem valamit az asztalra. De arra, pl, hogy barna hajam van, arra en nem lehetek buszke, mert az csak ugy jott velem.

         Errol mindig az jut eszembe, amikor az egyik osztalytarsnom kozolte azt, hogy o buszke arra, hogy kek szeme van. Hoh?…. Vagy amikor valaki buszke arra, hogy szep… vagy van egy testvere, DE MIERT?????? Ot ez a tobbiek fele emeli? Azt hiszi, hogy o ettol valami kulonlegesseg lesz? Ez a “en buszke vagyok ra, hogy nalad masabb vagyok”! EZT jelenti a buszkeseg.

         Vagy ez valami sertodott valaszreakcio a homofoboknak, hogy “basszatok meg, mi csak azert is megmutatjuk, hogy letezunk, es igenis buszkek vagyunk arra, hogy melegek vagyunk?” Tehat ez igazabol dac, es ez igazabol sertett buszkeseg akar lenni?

         Vagy mi ez, eskuszom nem ertem. Es ezt speciel egyetlenegy homoszexualis sem tudta megvalaszolni, hogy a Budapest Pride-nak miert az a neve, ami.

         Tehat en toleralom azt, hogy meleg vagy, es rohadtul nem neznek le. De ha hozzateszed azt, hogy emiatt te buszkeseget erzel, na akkor mar igen. Ez az az attitud ami magyaraztam, es ami miatt annyi heteroszexualis embernek osszeszorul a gyomra attol, amikor azt latja, hogy PRIDE. Kevesebbnek erzi magat attol, amiert o ferfi letere a noket szereti. Csak megint azt nem ertem, hogyha nagyon nem ez a cel, hogy ti bebizonyisatok hogy nem azert vagytok ott, hogy fenyezzetek magatokat, akkor miert ezt a nevet valasztottatok. Ez olyan, mint amikor elolvasol egy konyv cimet, es mar alapbol a cimvalasztas elveszi a kedved az egesztol, holott csak a cimvalasztas volt nagyon rossz, pedig lehet hogy alapbol az egy remekmu.

         Ennyi a problemam, se nem tobb, se kevesebb.

         (De csak hogy valaszoljak is ket szoban a fentebb irott dolgaidra:

         – Nyugi, nekem is, es szerintem mindenkinek voltak olyan ugyei, amikor azt mondtak neki, hogy bocsi, erre most nem erunk ra foglalkozni, jobb dolgunk van. Pl. amikor allast kerestem, csakhogy a legenyhebb dolgot emlitsem meg. Senki le se szarta. Mert nem szamitunk, se te, se en. Ha nem vagy feher boru ferfi, aki a 30 eves, karrierje, felesege, ket gyereke van, akkor senki vagy. Es lehet hogy meg akkor is. De ha olyan javaslattal allnal elo, hogy pl. tiltsak be az abortuszt a nepessegnoveles erdekeben, es erre neked otleted is van, hogy hogy lehetne ezt stilszeruen megoldani, akkor soronkivul fogadnanak, azt elhiheted.

         – Nem akartam a vallasosokat, sem a keresztenyeket vedeni. Szerintem nalam jobban senki nem volt hivo, az egesz eletemet templomban toltottem, aztan mikor kezdtem atlatni a rozsaszin szuron, es hogy ki is az az isten, akit tisztelni kene, es milyen is azaz egyhaz, amihez tartozom, na akkor mondtam, hogy en ebben nem veszek reszt. Elitelem, es nagyon szanom az elvakult vallasosakat, es cseppet sem allitottam, hogy igazuk van, vagy hogy jol csinaljak, vagy jol csinalnak egyaltalan barmit is. Es megertem, hogy duhos vagy, en is elkepeszto modon az voltam, es leginkabb csalodott, hogy gyakorlatilag ugy cibaltak ahogy akartak, es voltam olyan naiv hogy mindent benyaltam, es ezt gatlastalanul, a pofamba vigyorogva kihasznaltak. Az egyhaz a valaha volt leggusztustalabb intezmeny, talan ebben egyeterthetunk, a csatlosait pedig jobb, ha meg sem emlitem.

         De mit tehetsz ellene? Valami ellen, ami mar tobb ezer eve donthetetlen, es valoszinu az is lesz. Semmit. En speciel rohadtul elfaradtam, es fel is adtam az egyhazzal valo harcot, meg azt, hogy a magyar allam se nez szarba se. Nekem elegem lett ebbol az egeszbol, ami otthon megy, ezert jottem el.

         Es igen, karba tett kezzel ulve neztem vegig, hogy mit tett az allam meg az egyhaz, de nem csak veletek am, hanem mindenkivel, az egesz kibaszott orszagban, MERT NEM TEHETTEM MAST! Minden reteggel, nemtol, hovatartozastol, allastol fuggoen. Amikor csak annyit vettunk eszre, hogy mar ezt se lehet, azt se lehet, ennek se jo, annak se, igy ado, ugy ado, nekik aztan tok mindegy, erted??? Titeket is ott vagnak el, ahol csak lehet, de mindenkivel megcsinalnak ugyanezt, es meg is csinaltak. Nem szamitasz, csak pornep vagy, lassan jogod se lesz arra, hogy egyaltalan eljel. EZ Magyarorszag. Es nem hiszem el, hogy azt hiszed, hogy ezt minenki popcornnal a kezeben nezte vegig. Megis mit kellene csinalniuk a magyaroknak szerinted? Hogy segitsel masoknak, ha meg magadnak se tudsz?)

         • Rövid válasz, bár szerintem itt is le volt már írva: igen, a meleg büszkeség is a melegeket érő agresszió ellen van. Nem arra büszkék, hogy melegek, hanem annak ellenére büszkék, hogy a társadalom nagyon egyértelműen azt nyomja, hogy szégyellhetik magukat. A nők sem arra büszkék, hogy nők, hanem annak ellenére büszkék, hogy Madách szelleme itt van folyamatosan, és folyamatosan le akarják nyomni a nőket. Arra büszkék, hogy egyenrangú EMBEREK, akkor is, ha mocskos buziknak, betegeknek és miegyébnek vannak bélyegezve. Ha általad nem, az jó, de a társadalomban nagyon ott vannak az előítéletek. Ha majd nem azt írod még te is, hogy a szemed se rebben, ha kézen fogva sétáló egyneműeket látsz, hanem azt, hogy észre sem veszed, hiszen TERMÉSZETES! – no akkor talán már nem is lesz értelme a pridenak.

         • Nos, eltávolodtunk a témától, és ez miattam van, a múltkor nagyon begurultam. Röviden meg tudom válaszolni a felvetéseidet.

          “Ha a melegekkel lenne a bajom, de tenyleg ugy melyseges gyulolet szintjen, akkor most itt beszelgetnek veled?”

          Ezek szerint te nem, és ez jó. Azonban kérdésed indukálja azt a feltételezést hogy a meggyőződéses homofóbok nem állnak szóba a melegekkel, amiből ki kell ábrándítsalak. Több éves tapasztalatom az (a neten végig is követheted ezt), hogy általában ők szoktak a legtöbbet a témáról beszélni és vitatkozni, meleg vitapartnerüket győzködni bűnösségükről és természetellenességükről, a többieknek akiknek nincs gondja és értik miről beszélek már rég máshol tartanak és lerágott csont nekik a téma.

          Rólad sem hiszem hogy gyűlölsz, csak úgy gondolom nem értesz dolgokat.

          “Ez olyan, mint amikor elolvasol egy konyv cimet, es mar alapbol a cimvalasztas elveszi a kedved az egesztol, holott csak a cimvalasztas volt nagyon rossz, pedig lehet hogy alapbol az egy remekmu.”

          A Pride nem egy termék, az LMBT emberek sem azok és a tolerancia sem az, hogy el kelljen őket adni. Mind (a gyülekezési szabadság, az élethez való jog, a más határait tiszteletben tartó, de saját keretein belül maximálisan individualista életmód) egy olyan jog ami a nyugati polgári eszmékből és a liberalizmus mikéntjéből fakadóan magától értetődően fakad, méghozzá racionálisan belátható következményként. Nem szelektív szimpátia, hanem matematikai pontossággal és logikával leírható képlet, láncreakció melyben egyik jog következménye a másik. Ebben a képletben nincs benne az, hogy puszta szimpátia alapján ismerjük el a másikat velünk egyenrangú félként, vagy de facto alapvető emberi jogait, hanem az, hogy elismerjük a másik alapvető emberi jogait önmaguk miatt – vagy rosszabb esetben azért, hogy a másik is elismerje a mieinket.

          Sok meleg és heteró tévesen azért ítéli el a Pride-ot, mert olyan amilyen. Azt gondolja hogy akkor fogják tolerálni az LMBT közösséget ha szimpatikusak lesznek, azonban nem veszi észre hogy ez megint egy elnyomási mód, ha addig nem kezelem egyenrangú félként a másikat amíg nekem nem szimpatikus. Azaz nem heteronormatív módon viselkedik, nem cisz nemű, amíg nem kussol. Arról az ellentmondásról ne is beszéljünk, hogy a heteronormatív Pride abszolút célját vesztett dolog lenne.

          A tolerancia nem egyenlő a szimpátiával. A tolerancia csak az “élni és élni hagyni” elve.
          És amíg nem értik az emberek ezt, és amíg ez egyáltalán téma lehet, addig dolgunk van.

          És igen, büszke vagyok arra hogy vállalni merem azt hogy meleg vagyok (még ha ilyen formában is), mert ez nem egy “másság”, hanem egy magától értetődő és önmagában olyan magyarázatra nem szoruló létforma, mint akármi más, például a heteroszexualitás.

          Más.

          Ami Magyarországot illeti: mi vagyunk felelősek azért, hogy milyen országot építünk magunknak. Nincs kifogás, az egyénnél kezdődik hogy mennyire bővíti a mozgásterét a közösség érdekében, és jól láthatóan a magyar mentalitás egy olyan országot eredményez, mint Magyarország.

          Én tisztában vagyok a korlátaimmal és úgy érzem azon belül sokat tettem és teszek azért hogy legalább a mozgásterünk ne szűküljön, többek között ez a célom a saját blogommal is amit maradék szabadidőmben írok és azzal is hogy veled beszélgetek. Sokan félreértik és céltalannak tartják hogy egyenként vitatkozom/beszélgetek emberekkel, de a nyilvános téren keresztül ezeket a vitákat sokan látják és ezúton sok mindenre választ kapnak anélkül hogy aktívan bekapcsolódnának.

          A célom nem csak az LMBT-közösség iránti tolerancia növelése, hanem azon keresztül Magyarország (ellenszélben való) polgári irányba való terelése.

          Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, de mint a múltkor is elmondtam a dolgok logikailag összekapcsolódnak a politika, a normák és a jogok szintjén. Amíg a politikai mozgástér demokráciákban a szimpátiából eredő tömegtámogatottság korlátjáig terjed (diktatúrákban ezt a szimpátia helyett az egzisztenciális félelem mozgatja), addig dolgunk van megértetni a tömegekkel hogy az LMBT közösség, mint szexuális csoport bármilyen zaklatásának (verbális, fizikai, állami, stb.) egyenes következménye a heteroszexuális többség szexuális életébe való beleszólási szándék. Erre szoktam mondani, hogy Botos Katalin Kerényi Imréből született: akit zavarnak a melegek (mert gyermektelenek), azt zavarják a gyermektelen heterók is, mint láthatjuk.

          Keveset beszélünk róla, de Magyarországon pont maga a demokratikus rend volt az ami által a tömegtámogatottság kinyírhatta magát a demokráciát – ebből fakadóan észre kell venni hogy maga a magyar közgondolkodás adta meg a diktatúra szavazati úton megszerzett legitimitását, melynek csak lakmuszpapírja a szegénység, a szervilizmus, a nemtörődömség és korrupció évtizedek óta tartó regnálása, később alaptörvénybe vésett hatalma.

          Ha nyugati életszínvonalat akarunk, ahhoz nyugati hozzáállásra van szükség, gondolataink teremtenek. Maguktól az emberek többsége akik ebben nőttek fel nem fogja megérteni, és mivel rajtunk kívül nincs más aki tehetne ezért, hát el kell végeznünk ezt a kemény és sokszor reménytelennek tűnő munkát..

          Ez az, amit én tudok tenni és amit nap mint nap megteszek Magyarországért, és ami miatt úgy érzem sokkal hazaszeretőbb és sokkal többet áldozni hajlandó ember leszek akkor is mint bármelyik turulreptető önző érdekein túl nem látó “hazafi”, amikor már földrajzilag nagy távolságra leszek innen.
          Hogy erre büszke vagyok? Igen.

          “– Nyugi, nekem is, es szerintem mindenkinek voltak olyan ugyei, amikor azt mondtak neki, hogy bocsi, erre most nem erunk ra foglalkozni, jobb dolgunk van. Pl. amikor allast kerestem, csakhogy a legenyhebb dolgot emlitsem meg. Senki le se szarta. Mert nem szamitunk, se te, se en. Ha nem vagy feher boru ferfi, aki a 30 eves, karrierje, felesege, ket gyereke van, akkor senki vagy. Es lehet hogy meg akkor is. De ha olyan javaslattal allnal elo, hogy pl. tiltsak be az abortuszt a nepessegnoveles erdekeben, es erre neked otleted is van, hogy hogy lehetne ezt stilszeruen megoldani, akkor soronkivul fogadnanak, azt elhiheted.”

          Azt hiszem tudod erre mit reagálok: nem beletörődni, küzdeni, küzdeni, küzdeni ellene, mert mi magunk vagyunk azok akik mozgatjuk a rendszert.

          • En is koszonom, blaci, hogy megvalaszoltad. : )

           welcometoreality: Igen, de en nem akarlak meggyozni semmirol, arrol meg plane nem, hogy bunos vagy, vagy hogy ez mennyire termeszetellenes. Ezt egyebkent sem ertettem soha… tehat egyaltalan mit varnak az ilyen vitapartnerek, hogyha eleg sokaig mantrazzak azt, hogy bunos vagy, akkor megtersz, vagy ha termeszettellenes, akkor te majd elgondozol rajta, es hirtelen elkezdesz a nok irant vonzodni? Tehat ami veled szuletett, es nem megvaltoztathato, azt te majd megvaltoztatod annak a hatasara, hogy 24 per 7 ben szajkozza a magaet? Ez egy kicsit vicces… sot… inkabb rohejes hozzallas. Nekem is mondta anno egy lany, hogy valljam be, hogy biszexualis vagyok… egyreszt nem ertettem, hogy honnan vette, masreszt meg… tehat had tudjam mar jobban, erted… Ezzel a sulykolassal (vagy “j”?…) maximum annyit erhet el a delikvens, hogy vegul annyira eleged lesz, hogy elnyomod magad, es azt hazudod neki amit hallani akar, de csak azert hogy vegre beken hagyjon – de ettol meg nem valtozik semmi.

           “Addig nem kezelem egyenlo felkent a masikat, amig nem szimpatikus.. (…).”

           Ugy erted, hogy mondjuk amikor valaki vallalhatatlan modon viselkedik, azt a szexualis erdeklodesere kenjuk ra, pl hogy meleg, es ezert eliteljuk? Tehat ha a melegek ugy viselkednek, ahogy en akarom, akkor elfogadom oket, de ha nem olyanok, mint ahogy en azt elvarnam, akkor nem fogadom el, mindezt ravetitve arra, hogy meleg, es ezert nem fogadom be oket a “normalis” tarsadalomba?

           (Remelem valahogy igy ertetted es nem ertettem felre valamit, nehogy feleslegesen megtoldjam ezt az amugy sem rovid beszelgetest meg tizezer karakterrel : D)

           Es ez igy ertheto is,

           A “szemem sem rebbenne”-t arra ertettem, hogy en peldaul nem nagyon lattam meg ket fiut vagy ket lanyt kezenfogva, plane nem otthon. Es meglepodnek, meg egy kicsit ossze is szorulna a gyomrom, mert nagyon vallasos csaladban nottem fel, es ezerszer hallottam azt, hogy ez rossz, termeszetellenes, bunos, stb, sorolhatnam. 20 evig hallgattam ezt otthon, es ha valaki ellent mert mondani anyamnak, annak vege volt, es lokte is mindennap nagyanyammal kozos harsonan, hogy ongyilkos lenne, ha valamelyik gyerekerol kiderulne, hogy nem hetero, vagy nem feherboru part vinne haza. Ez valt egy ido utan azza, hogy en akkor vagyok jo, ha ezt csinalom, es akkor van beke, ha ezt mondom, erre ratett meg egy lapattal az istenimadat is. Tehat ha valaki ilyet latok, (pl. melegpart) bennem meg mindig megcsorren a veszjelzo, hogy “ezt kell gonolnom errol…”. Azota eljutottam odaig, hogy ezt utana felulirjam a sajat gonolataimmal, de nem tudom, hogy ezektol a belem nevelt dolgoktol szabadulni fogok-e valaha is… szinte reflexszeruen jonnek.

           A tobbihez nem tudok eremileg hozzaszolni, csak egyeterteni, es megkoszonni, hogy szantal a megertetesemre egy kis idot. : )

          • Bevallom, amikor az előző hszt olvastam, azt hittem, a hungarista (nem hungarológus) pasinak sikerült legalább a homofóbiát jó mélyen beléd nyomni. Mondjuk nagyon nem tévedtem, amennyiben a családod volt homofób, de ezek szerint te eljutottál oda, hogy erről saját, értelmes gondolataid legyenek.
           “hogy ezektol a belem nevelt dolgoktol szabadulni fogok-e valaha is”
           Ha tudatosan ennyire látod az ostobaságát ezeknek a gondolatoknak, akkor előbb-utóbb azért nagyjából sikerülni fog reflexekből is kiiktatni.
           A családod mennyire nyom ebbe az irányba ma? Egyáltalán szóba állsz velük ilyen dolgokkal kapcsolatban?

          • O az o keze is benne van a dologban egy kicsit, de o annyira ijeszto dolgokat mondott, hogy inkabb (legalabb vele szemben meg mertem csinalni), hogy a homoszexualisokat vedem. Egyszer megkerdeztem tole, mi lenne, ha egyszer a gyerekunk bevallana, hogy meleg.

           – Olyan nincs.
           – Hat de van…
           – Mondom nincs.
           – En meg mondom, hogy van. Hogy ne lehetne, siman megtortenhet.
           – Akkor tudod mi van? Kib*szom a picsaba a hazambol. *oblos rohoges, azt hiszi ezzel most o az istenkiraly es ez mennyire vicces volt*
           Reszemrol pedig dobbent csend, csak halkan tettem hozza, hogy: “…. azert mert egy vadallat vagy…”. Erre kiseloadast tartott nekem a mai liberalista hulladekokrol, akik olyanok mint en.

           Hat szep is a szerelem.

           A csaladommal nem beszelunk ilyenekrol, kiveve, ha veletlen olyat latunk a TV-ben, akkor nagyanyam vagy anyam mindig megjegyzik, hogy ez mennyire gusztustalan, stb, kiseloadas szinten. De az en csaladomrol meg en tudnek kiseloadast tartani, nalunk ezek tabuk, ahogy minden, kiveve ha hangoztatod, hogy te mennyire eliteled. Ha anyammal nem ertek egyet, mostmar nem abuzalhat se fizikailag, se verbalisan (mert mar nem mer), csak kozli hogy o ehhez faradt es kiralynokent elvonul. Ha akarnek se lehetne errol beszelni nalunk. Egyszeruen nem lehet.

          • Huhh, súlyosbítás. Akkor is jó, hogy nem mentél bele legalább ebbe. Még jobb, hogy múlt idő.
           “házamból” az fel sem merült, hogy nem CSAK az ő háza.
           Nem is kell róla beszélni, csak hallgatni se kelljen, pláne egyetérteni. Hadd vonuljon. Gyakran hallod? Velük élsz? Anyáddal, nagyanyáddal? Fárasztó lehet. A homofóbia hagyján, de amennyire látom, az ilyen emberek elképesztően erős véleménnyel rendelkeznek mindenről, minél kevésbé értenek hozzá, annál inkább.

          • “Tehat ha a melegek ugy viselkednek, ahogy en akarom, akkor elfogadom oket, de ha nem olyanok, mint ahogy en azt elvarnam, akkor nem fogadom el, mindezt ravetitve arra, hogy meleg, es ezert nem fogadom be oket a “normalis” tarsadalomba?”

           Pontosan így.

           Sajnálom hogy ilyen környezetben kellett felnőnöd 😦 Gondolom ez csak a jéghegy csúcsa.

          • Na, akkor itt csuszott el a beszelgetes szerintem, vagy mar nem is tudom… de igy erthetobb igen. Fuh, nehez szules volt. : )

           Nem elek mar veluk (anyammal es a nagyszuleimmel eltem 20 evig, apam igen gyorsan megpattant a kepbol).De bevaltottam az igeretemet, amit soha nem hittek el, es amint lehetosegem lett ra leleptem, a leheto legmesszebre, ugy kb 1900 km tavolsagra. (innentol kezdve eleg konnyen beazonosithato vagyok, ezert tobbet nem mondanek, esetleg privatban, vagy kuldok blogcimet, ha eljutok addig, hogy megirjam.)

           Tehat tok egyedul vagyok egesz fiatalon (leszamitva a baratomat) egy vadidegen orszagban, de meg igy is azt mondom, hogy elobb leszek itt hajlektalan, minthogy netalantan hazatevedjek.

          • Az előzmények alapján megértem.

1 visszakövetés / visszajelzés

 1. Állami inszemináció – akinek nincs gyereke, szégyellje magát, de nagyon | Tollam, papírom

Szerinted? (Az első hozzászólást megnézem megjelenelés előtt, utána szabadon írhatsz.)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: