Tökéletes Ferkó, az Egyetemi Polgár

Azt mondja a volt csoporttársam, hogy a minap összefutott Tökéletes Ferkóval. Semmit nem változott. Na, jó, van szakálla. Emlékszem rá? Hát, persze, hogy emlékszem, és szerintem ti is ismeritek Tökéletes Ferkót. Biztosan tudjátok, ki ő: a csoporttársatok volt az egyetemen.

Én is az egyetemi éveim alatt ismertem meg Ferkót, és érdekes módon azon kevesek közé tartoztam, aki soha sem volt rákattanva. Hogy ki is ő? Ő az a magas, csinos, mindig tiszta és elegáns ruhájú srác az évfolyamról. Ferkó egy egyházi iskolában érettségizett, majd két nyelvvizsgával, és rangos OKTV-helyezésekkel került be az egyetemre. Ő már az első napon mindent tudott, nem akadt el a bonyolult tantárgyfelvételi procedúrával.  Magabiztosan intézett mindent, bennfentesként mozgott, és már az első órákon lazán értekezett bármilyen témáról. Ő volt az, aki már gimiben olvasta az egyetemi kötelezőket, és ezekről véleménye is volt. Az első félévben felvette a C-tantárgyak felét. Görög klasszikusokat idézett fejből. Elvállalta az évfolyamfelelős posztot, és csatlakozott mindenféle csoportokhoz, de csak olyanokhoz, amelyek nem akartak semmit. Ferkó volt az, akit mindenki már egy hét után ismert, és felsőbb évesnek nézett.

Mindenhol ott volt, sőt: jelen volt, becsületesen bejárt a legunalmasabb előadásokra is, és egyetemi polgárnak nevezte magát. Minket meg kartársaknak. 2000-ben. Már az első félévben bevették a kutatásokba, és gyorsan tegező viszonyba került a profokkal is. Ő volt az, aki nagyon hamar áthallgatott, kutatott, publikált, tédékázott, konferenciázott. Nem üttetett ki semmi az indexéből. Neki kiadták a tanszéki könyvtár köteles példányait is. Szakkollégista lett, aztán meg köztársasági ösztöndíjas. Az utolsó években demonstrátor volt, tanította a saját csoporttársait, szerda esténként pedig meccset nézett a tanszékvezető lakásán.

Tökéletes Ferkó soha sem izgult a vizsgák előtt, nem értékelte magát alul, és mindig lazán mosolygott. Nem is diák volt, hanem a diákok felett álló lény. Ő nem tudja, milyen szétfosni a klotyót egy keményebb vizsga reggelén.

A tanulmányi munkája mellett mindig volt ideje a közösségi életre is. Túrákat, csoportbulikat és szakesteket szervezett, de soha sem rúgott be durván. Őt nem láthattad sakál részegen hányni az egyetem előtt lévő bokrok között, és eltűnni sem egy évfolyamtársnőjével egy kollégiumi szobában.

Emellett még sportolt is, és valamilyen hangszeren is tudott játszani. Megalapította a Fehér fékek nevű amatőr  – eredetileg – rockbandát, de többnyire szép, lírai számokat játszottak, meg 19. századi költők verseit zenésítették meg.

Tökéletes Ferkó szakkollégista volt, ott is pozícióba került, és ehhez már járt egy HÖK-elnökség is. Írt az egyetemi újságba, és még külön kis lapot is szerkesztett a tanszékének, és ő dönthette el, kinek az esszéi jelenhetnek meg benne.

Presztízs volt a barátjának lenni, de randira hívatni magunkat vele igazán nehéz feladatnak tűnt. Azért is, mert Ferkó másodévben megismerte társát, Tökéletes Terkát. Ő volt Ferkó női lenyomata. Terkának egy barátja volt gimiben, őt követte Ferkó. Nem volt soha piros bugyija, combfixe, és vibrátora.

Ők ketten ötödévben kiszálltak a kolis létből, és komoly felnőttként együtt albérletbe költöztek. Vacsorára lecsót főztek vagy paprikás krumplit. Ezek úgy csinálták végig az egyetemet, hogy soha sem volt utóvizsgájuk, nem halasztottak szigorlatot, a dolgozatokat határidő előtt adták le, és nem lógtak el egyetlen zéháról sem. Nem barátkoztak deviánsokkal, lázadókkal, renitensekkel, lógósokkal, évhalasztókkal, szakváltókkal, szigorlaton megbukottakkal. Soha sem tettek fel olyan kérdéseket, hogy ezt  mi a fenének kell megtanulni? Nem tanultak mások jegyzeteiből. Percre pontosan 23 évesen diplomáztak. A diplomaosztón megtartották az eljegyzésüket, majd gyorsan összeházasodtak, és egy év múlva Ferkó megtermékenyítette Terkát. Majd két év múlva megismételte a bravúrt.

Ma is remekül elélnek a világban, nincsenek kérdéseik, soha sincsenek elkésve, megkésve, nincs tavaszi depressziójuk, nem járnak terápiákra, és soha sem füveztek, viszont rendszeresen nyírják a füvet. Ők csak Jókait olvasnak. Diákéveikben sem voltak egyéjszakás kalandjaik, plátói szerelmeik, párhuzamos vágyaik. Soha sem akartak írók, színészek, jogvédők és állatvédők lenni. Nem vágytak külföldre. Nem álltak be ügyek mellé, nem kritizáltak semmit.

Ők együtt edződtek az egyetemen, ott köttetett minden, az is, hogy nincs változás, kiugrás, beteg gondolatok, elégedetlenség, mert minden a legnagyobb rendben van, és rendben is volt mindig. Jó nekik. Irigyeltük is őket rendesen. Tátott szájjal figyeltük őket az egyetemi évek alatt is. Nagy hiba volt. Most már tudjuk.

Reklámok
tollampapírom névjegye (162 Bejegyzés)
Írni jó, többet az ügyről elmondani nem tudok.

41 hozzászólás Tökéletes Ferkó, az Egyetemi Polgár bejegyzéshez

 1. Ez megint egy olyan jó paródia lett! Most kéne jönni annak a résznek, hogy kiderül, Ferkó titokban sátánista/sorozatgyilkos/drogcsempész, bármi, a felesége pedig alkoholista és hogy le tudjon jönni a szerről, egy orosz kémmel folytat titkos viszonyt.
  Tökéletes Ferkót én ilyen formában nem ismertem – volt ugyan egy hasonló évfolyamtársam, aki tanulásilag teljesen ilyen volt és azóta is az egyetemen tanít, de ő nem volt jóképű, sem jól öltözött, ellenben alacsony, kerek fejű, már 20 évesen kopaszodó, frusztrált, stréber srác, aki hiába próbálkozott a lányoknál. Komolyan vallásos volt – sajnos a bigottabbik, merev, rugalmatlan fajtából, azóta megnősült és gyereke is van. Biztos vagyok benne, hogy nagyon rendezett, mintaszerű, normális életet élnek, soha nem veszekednek, nem vágják ki az ablakon az odaégett rizst lábosostól, mindig tisztán csillog náluk minden és vasárnaponként frissen vasalt ruhában ülnek a templomban.

 2. én ismerek egy olyat, aki megfelel a paródiának. tökéletes hallgató volt, aki az évfolyamtársát vette feleségül, és most a tökéletes tanár. Mint egy görög isten, bár mégsem, mert azoknak vennek hibái.

 3. Igen, épp ezt akartam mondani: ilyenkor derül ki, hogy Ferkó heroinista, az asszony meg 20 évvel később Bors-címlapot kap, miután kiirtotta az egész családját…

  Én amúgy ezeknek csak a hipszter változatát ismertem, de volt ez a tévésorozat, a Hetedik mennyország… na, ott mindenki ilyen volt a családban, csak néha becsúsztak megoldandó feladatokat, hogy a állami támogatást kapjon a produkció a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

  • Szerettem azt a sorozatot, volt egy korombeli lány, ő néha nem volt olyan tökéletes. De igen, a család nagyon az volt, még a felmerülő problémákat is úgy oldották meg, hogy!

 4. “nincs tavaszi depressziójuk, nem járnak terápiákra, és soha sem füveztek, viszont rendszeresen nyírják a füvet” Imádom! Tökéleteséknél is valószínűleg úgy van, mint ahogy a Csak az olvassa blogon írva van Normáliséknál: ” Normáliséknál ne nyisd ki sutyiban a szekrényajtót.” 😀

 5. Én akkor is nagyon irigylem a Tökéletes Ferkókat. Azokat is, akik nem azok, de sok van belőlük.

 6. Ó, istenem.. Egyszer egy barátom révén együtt töltöttem egy hétvégét egy hasonló, egyetemet végzett házaspárral és ma is a hideg ráz ki, ha eszembe jut, de nem jut, hál’istennek.. 🙂 Sose tudtam volna pontosan megfogalmazni őket az agyamramenésen túl, de most, ahogy olvastam a fantasztikus paródiádat, a helyükre kerültek. Az az irritáló nyugalmuk és rendezettségük, biztos helyük a világban, társadalomban, közösségben, a soha fel nem csattanó kiegyensúlyozott hangjuk, szelíd mosolyuk és bő tájékozottságuk, széprevasalt feltünőtlen ruhájuk, a “helyesen” viselkedő és kulturáltan játszadozó gyerekeik, a szinte tökéletesség olyan folydogáló unalma, hogy csak na.. Kizökkenthetetlenek, tudod, az az alig vállvonásos bólogatás a világodra.. Nagyon idegen tőlem, egyáltalán nem világos, mi bennük az irigyelni valóság.

 7. Nálunk Tökéletes Terka az egyik doktorandusz gyakvezetőnkhöz ment feleségül még diploma előtt.

  Egyébként erről a postról az Állítsátok meg Terézanyut vonatkozó fejezete is eszembe jutott.

 8. Ez egy életforma. A hideg ráz tőlük. De azért irigykedem, hogy már tuti az oviban latinul olvastak, mert a szüleik ezzel szórakoztatták őket. Szívesen lennék olyan okos, mint ők.

 9. Érdekes, az én szakomon két Tökéletes Ferkó volt, össze is jöttek harmadéven!

 10. Csak egy kérdésem van, Tökéletes Ferkó, miért bölcsész?

 11. TTK-n, ismertem olyan fiúkat és lányokat, akik valóban tökéletesen voltak. Mert Ferkóval ellentétben, ittak, buliztak. És ma menő külföldi egyetemeken vagy kutatóintézetekben nyomják lazán…

 12. Szerintem innen:
  “Ő volt az, aki már gimiben olvasta az egyetemi kötelezőket” nyilván itt a szerző matematika olvasmányokra gondolt.
  “Neki kiadták a tanszéki könyvtár köteles példányait is.” a TTK-n nincs szükség köteles példányra…
  eszéket ír, stb…
  de értem egyébként a viccet:)

  • innen gondolom, hogy bölcsész…, meg nem az van leírva, hogy kísérletek felett görnyedt, elméleti problémákon rágódott, stb.

   • 🙂 Jogos, mindig új szempontokat hoztok be, észre sem veszem ezeket magamtól.

    • Teljesen jó kérdés. Még mielőtt ez a kérdést leírtad volna el is gondolkodtam rajta -ezért is nagyon jó ez az írás-, mert érdekel engem is, hogy milyen lehet az igazi TTK-s nem “kocka”, de tökéletes ferkó. 🙂

   • Milyen egy TTK-s tökéletes ferkó?

    • Pedig nekem volt sok TTS-s barátom is, mert a legjobb barátnőm és két diákkori, nagyon jó barátom is oda járt. Jártunk velük bulizni, kocsmába is, sőt, volt, hogy beültem előadásukra is poénból – nagyon féltem, hogy a tanárok megszólítanak majd órán. De látod, fogalmam sincs, milyen lehet ott tökéletes ferkó “szakmai” oldala, a többi szempontból lehet hasonlóság, gondolom. De én nem éppen a tökéleteseket ismertem, illetve, de, őket is, csak másképp voltak tökéletesek, mint a ferkók.

     • Akkor most én kérdezem meg, hogy milyen más módon voltak tökéletesek, mint a ferkók?

      • Leginkább úgy, hogy mentek a saját fejük után, akkor is, ha nem ezt várták tőlük/cikik voltak miatta.

       • Nekem olyan ismerőseim voltak, akik segítőkészek, rendesek és lehetett tőlük jegyzetet kérni, tanácsot stb. Mivel a TTK-n van egy rakat szak/vagy tantárgy, ahol nem szükséges a könyv fölött ülni, ezért nekik volt a legtöbb idejük inni. Ja és a fiúk a rossz lányokat keresték a lányok meg a rossz fiúkat:)

 13. Megtaláltam Tökéletes Ferkót.

2 visszakövetés / visszajelzés

 1. Állami inszemináció – akinek nincs gyereke, szégyellje magát, de nagyon | Tollam, papírom
 2. Parainesis a rendes nőkhöz | Tollam-Papírom

Szerinted? (Az első hozzászólást megnézem megjelenelés előtt, utána szabadon írhatsz.)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: